İlaçları hastaya hemşire içirmeli
Babam 72 yaşında. Kalp ve böbrek rahatsızlığı mevcut. Dahiliye servisine yattı. Refakatçi almadılar. Gerçi kendi işini kendi görebiliyor ama ilaçlarını kendi bilip alamıyor. Serviste hemşire hanım, ilaçlarını getirip 'amca bunları iç' deyip başucuna bırakmış. Babam tereddüt etmiş. Ne zaman ve nasıl alacağını bilememiş. İlaçlarını almayıp bizi beklemiş. Ziyaret saatinde yanına gittiğimizde, çekmecedeki ilaçlarını gördük. Bu ilaçları hastaya, hemşirenin içirmesi gerekmez mi? Bazen uyurken bile gelip, ilaçlarını başucuna bırakıp gidiyorlarmış.
Hastanede yatarak tedavi gören hastaların tedavilerini vermek, servis hemşiresinin görevidir. Hekim, hastanın tedavisini düzenler. Hangi ilaçları, nasıl kullanacağına karar verir. Her gün, hastanın o gün alacağı tedaviyi order (direktif) kağıtlarına yazar. Hemşire de, hekimin direktiflerine uygun olarak tedaviyi uygular. Serviste yatan hastanın tedavisi, hastanın kendisine veya refakatçisine bırakılamaz. Servisteki tedaviyi, hemşire bizzat uygulamalı. Bu sadece serum veya enjeksiyon gibi tedaviler için değil; ağızdan alınan tablet veya kapsül gibi ilaçlar için de geçerli. Bu yapılmadığı takdirde; hastanın verilen tedaviyi eksiksiz ve doğru olarak (doğru ilaçları, istenen dozda ve uygun zamanda alması) uyguladığından emin olamayız.
SORUMLULUK HEMŞİREDE Bu nedenle; sadece düşkün ve bakıma muhtaç hastalarla sınırlı olmaksızın, tedavi saatinde hemşire, her hastaya kullanacağı hapları bizzat verip kendi gözleri önünde içirmeli. Hastanede yatan hastanın tüm bakım ve tedavi sorumluluğu hemşireye aittir. Hemşire, sadece ilaçları içirmek veya serumu takmakla yetinemez. Hastanın tıbbi bakımını (ateş, nabız ve tansiyon ölçümü, yara bakımı gibi) yapar.
MORAL DE VERMELİ Düzenli kontroller dışında hastanın tıbbi durumundaki ani değişiklikleri fark edip, hekimine iletir. Hastanın beslenmesi, temizliği, güvenliği ve diğer ihtiyaçları ile de yakından ilgilenir. Her gün hastanın hatırını sorar, onunla sohbet eder, moral verip teselli eder. Hastalığı ve tedavisi hakkında bilgi verir. Kişisel temizlik ve hijyenine (banyo alması, saçlarının yıkanması, tıraş olması, tırnaklarının kesilmesi ve giyinmesi) yardım eder. Kirlenen yatak çarşafı ve nevresimlerini değiştirir. Hasta odasının uygun şekilde ısıtılmasını, havalandırılmasını ve aydınlatılmasını sağlar. Özel diyeti varsa, buna uygun olarak yemek verilmesini temin ve kontrol eder. Hasta odasının, hastaların kullandığı tuvalet ve banyoların temiz ve kullanıma elverişli bir halde tutulmasını denetler. Servisin genel olarak temizlik, bakım ve düzeninden sorumludur.
|