|
|
Hurma tatlısı
Suya tozşekeri katın, hızlı ateşte karıştırarak, şeker eriyene kadar ısıtın. Ateşi kısın, şerbet hafif koyulaşıncaya kadar 15-20 dakika kaynatın, limon suyunu katın, 2-3 dakika daha kaynatın. Ateşten alıp, soğuyana kadar dinlendirin. Mayaya, karıştırarak ılık su ve tozşekeri katın. Ilık bir ortamda maya kabarana kadar 15-20 dakika dinlendirin. Unun ortasını açın, kabaran maya, tereyağı, zeytinyağı, yoğurt, yumurta, irmik ve tuzu katın. Dairesel hareketlerle una yedirin. Unlu bir yüzeyde hamur özleşene kadar 5 dakika yoğurun. Üzerini örtüp, ılık bir ortamda hamur kabarana kadar 25-30 dakika dinlendirin. Hamuru bir kez daha yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın, avucunuzun içinde yaklaşık 5 cm. çapında inceltin. Bir yüzünü rendenin iri tarafına bastırarak iz çıkartın ve bir kenarından yuvarlayarak gevşek rulo yapıp, kolay alabileceğiniz bir yere dizin. Üzerini örtüp, en az 10-15 dakika dinlendirin. Hamurları kızgın yağda kızartıp, çıkarın ve hemen soğuk şerbet içine atın. Tatlıları şerbetten delikli kepçe ile çıkartıp, servis yapın.
MALZEMELER 10 kişilik * 1 tatlı kaşığı kuru maya * 5 çorba kaşığı su * 1 çay kaşığı tozşeker * 500 gr. un * 125 gr. tereyağı * 5 çorba kaşığı zeytinyağı * 2 çorba kaşığı yoğurt * 2 adet yumurta * 4 çorba kaşığı irmik * Bir tutam tuz * Sıvıyağ
Şerbet: * 1 lt. su * 1.5 kg. tozşeker * 1 tatlı kaşığı limon suyu
|