İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi, ikinci seansta 603,59 puan artarak 39.042,95 puandan kapandı.
Hisse senetleri ikinci seansta ortalama yüzde 1,57 değer kazandı. İlk seanstaki 301,15 puanlık artış dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 904,74 puan yükseldi. Hisse senetlerinin günlük ortalama değer artışı yüzde 2,37 oldu.
BU HAFTA PİYASALARDA NELER OLACAK?
Gedik Yatırımın haftalık değerlendirmesinde, endeksin geçen haftaya satışlarla başladığı ve önemli destek seviyelerini test ettiği belirtildi.
Değerlendirmede,
hükümetin enerji dağıtım ihalelerini ertelemesi ve bunun yabancı yatırımcılar tarafından seçim ekonomisi olarak algılanması, dış piyasalarda yaşanan önemli düşüşler ve yabancı yatırımcılardan istenen ikamet belgesinin olumsuz algılanmasının, satışların ana nedenleri olduğu kaydedildi.
Artan satış baskısıyla 36,500 seviyelerini test eden endeksin, dış piyasalardaki toparlanmanın ve maliyenin gerekli düzenlemelerin yapılacağı açıklamasının ardından yeniden yönünü yukarıya çevirdiği anımsatılan değerlendirmede, ''Bu gelişmelerle birlikte yükselişe geçen döviz ve faiz de gevşemeye başladı'' görüşü aktarıldı.
Değerlendirmeye göre, özellikle 2007 yılında faiz indirimine gitmesi beklenen FED'in son verilerle yeniden faiz artırımı kapısını aralık bırakması dış piyasaları tedirgin etti. Ancak bununla birlikte ekonomik aktivitenin canlılığını koruduğunu gösteren veriler en azından durgunluk riskini ortadan kaldırdı.
Hafta boyunca önemli bir düşüş yaşayan petrol fiyatlarının Türkiye gibi gibi ithalci ülkeler ve enflasyonist baskılar açısından olumlu olsa da Brezilya ve Rusya gibi petrol ihraç eden ülke borsalarında satışlara neden olduğu, bunun İMKB'ye yansımasının da başta olumsuz olduğu belirtildi.
Değerlendirmede, bu hafta dış gelişmelerin oldukça önemli olduğuna dikkat çekilerek, ABD enflasyon verileri ve Japon Merkez Bankası faiz toplantısının, bunların en önemlileri olarak sayılabileceği ifade edildi.
Eğer ABD enflasyonu beklenenin üzerinde gelirse faiz artırımı ihtimallerinin konuşulmaya başlayacağı ve bunun piyasaları olumsuz etkileyebileceği görüşünün dile getirildiği değerlendirmede, ''Ancak beklenenin altında gelecek bir enflasyonun da piyasaları olumlu etkileyebileceği dikkate alınmalı' 'denildi.
Bir diğer önemli gelişmenin, faiz artırımı beklenen Japon Merkez Bankası toplantısı olacağına değinilen değerlendirmede, beklenti dahilinde gelecek bir açıklama değil de farklı bir kararın dalgalanmalara neden olabileceğine işaret edildi.
Değerlendirmede, ''Petrol fiyatlarının seyri, döviz ve faizdeki hareketler diğer dikkat edilmesi gereken konular. Piyasalardaki toparlanma bu hafta da devam edebilir. İçeri de olumsuz bir gelişme olmadığı taktirde ABD enflasyon verilerinin endekste belirleyici olacağını söyleyebiliriz'' görüşüne yer verildi.