|
|
|
|
|
|
En zoru için bile 45 dakika yeter
Eve yorgun gelip yemek yapmakta zorlananlar için hayat kurtaracak bir kitap, Kolay Aslında. Sedef İybar ve Zeynep Bilgin imzalı kitaptaki tarifleri hazırlamak ise çok kolay
Büyük şehirde çalışan kadınların en büyük sorunu, zamana karşı yarışmak. Bir de çalışan bir kadınsa, iş dönüşündeki trafik yoğunluğu, alışveriş telaşı derken, yemek yapmaya neredeyse hiç vakit kalmıyor... Sedef İybar ile Zeynep Bilgin'in yazdığı Kolay Aslında, çabucak hazırlanabilen yemek tariflerinden oluşuyor.
KİTABA DÖKÜLEN GÖZYAŞI İki arkadaştan Sedef İybar, atv'de Mutfakta Yenilik Var adlı programı sunuyor. Zeynep Bilgin ise yurtdışında yemek kurslarına katılmış ve bir catering şirketi yönetmiş. Ama o yine de bu işte amatör olduğunu söylüyor. Bu kitabı hazırlamak için nasıl bir heyecan yaşadıklarını şöyle anlatıyor Sedef İyibar: "Bu aslında bizim için bir hayaldi. Bir sponsorumuz ve kitabevimizin olup olmayacağı bile kesin değildi. Ama biz bu yıl bitmeden kitabımız çıksın istiyorduk ve bunu başardık. Hatta kitabı ilk gördüğümüzde sevinç gözyaşı bile döktük." İybar ile Bilgin, kitabı hazırlarken öncelikle sevdikleri yemekleri dahil etmeye dikkat etmişler. Zaten damak tatları çok benzer ve en çok da Ege mutfağını seviyorlar. Bunun yanı sıra kitapta her çeşit yemeğin bulunmasını istemişler. Yemeklerinin ortak noktası çok az yağ ile pişiriliyor olması. Tarifler oldukça kısa ve net. Zeynep Bilgin, en çok hazırlanma ve pişirme sürelerinin kısa olmasına dikkat ettiklerini anlatıyor: "Yemek yapmanın o kadar üşenilecek ve zor bir şey olmadığını göstermek istedik. Bu nedenle kitaba uğraştırıcı yemekler koymadık. Örneğin, zor ayıklanan sebzeler yok." Ayrıca İybar ile Bilgin'in yemek yapmadan önce dikkate almanızı önerdikleri bazı notları var. Alışverişe çıkmadan önce liste hazırlamak, iyi bir bıçak ve tahta kaşık setine sahip olmak, doğru tabakta servis yapmak gibi... Dünya mutfağından lezzetlerin bulunduğu Kolay Aslında'da elmalı baklava da patlıcanlı penne de bulmanız mümkün. Ayrıca mandalinalı kereviz, kayısılı pilav veya ayvalı hindi budu gibi farklı tatları da denemişler. "Anneannemizden öğrendiğimiz lezzetlerin özünü bozmadan, onlara nasıl bir artı katabiliriz," diye düşündük diyorlar. Kitabın arkasında mönü önerileri de bulunuyor. Örneğin yılbaşı için; karides ve somonlu salata, fava, soğanlı pilav, ayvalı hindi budu, çikolatalı muhallebi ve Bellini tavsiye ediyorlar.
Ece KOÇAL
|
|
|
|
|
|
|
|
|