|
|
|
|
Hapı kestikten 3 ay sonra
Doğum kontrol hapları sanıldığı gibi kısırlığa neden olmuyor. Hatta kadını pek çok enfeksiyondan koruduğu için gebelik şansını artırıyor. Ancak haplar bırakıldıktan sonra yumurtaların kalitesi düşük olabileceğinden gebelik için en az üç adet döneminin geçmesi öneriliyor.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Seyfettin Uludağ, doğum kontrol yöntemlerinin gebeliğe etkisiyle ilgili bilgi verdi:
* Doğum kontrol ilaçları doğurganlığı azaltır mı? Kullandığınız süre içinde doğurganlığı engeller, ancak kullanım bırakıldığında böyle bir etkisi kalmaz. Hatta kadın sağlığına olumlu katkısı vardır; gebeliği önlediği için gebeliğe bağlı hastalık ve ölümlerde de azalma olur. Ayrıca vajinal enfeksiyonlardan ve pek çok hastalık riskinden de korur. Bu anlamda kadının koruyucusu olarak kabul edilebilir.
* Doğurganlık kapasitesini bilmeyen kişinin doğum kontrol yöntemlerini kullanması ne kadar doğru? Özellikle 42 yaşından sonra gebe kalma şansı hayli azalır. Bu durumdaki kadınların ve özellikle sigara içen, varisleri, kalp hastalığı ve bacaklarında kan pıhtılaşması olan kadınların gebeliği önlemek amacıyla hap kullanmaması gerekir. Aynı koşullar doğurganlık çağındaki kadınlar için de geçerlidir. Ancak özellikle 20-35 yaş arası gebe kalma oranı yüksek olduğu için çocuk istemeyen kadınlar doğum kontrol yöntemleri arasında doğum kontrol haplarını seçebilirler. Ancak burada risk faktörlerine de dikkat etmelidirler.
* Doğum kontrol haplarını bıraktıktan ne kadar sonra hamile kalınabilir? Normalde hemen kalınabilir. Çok büyük sakıncası da yoktur. Ancak olası tehlikeli durumlardan kaçınmak için 3 ay sonra kalmasının doğru olacağı kabul ediliyor. Çünkü doğum kontrol hapları uzun yıllar yumurtlamayı durdurur ve böyle olunca da hap bırakıldıktan hemen sonraki ilk yumurtalar ile oluşan bazı gebeliklerde bebekte doğum anomalisi görülebilir. Bu yüzden hamilelik için hapı kesmenin ardından üç kez adet görmeyi beklemeleri öneriliyor.
* Doğum kontrol hapı kullanırken gebe kalınabilir mi? Çok nadir olarak, özellikle hatalı ve düzensiz doğum kontrol hapı kullanımı ile olabilir. Hap kullanımı sırasında kalınan gebelikte bebekte yüksek bir sakatlık oluşma riski olmamasına rağmen doktora danışmakta fayda var.
* Spiral kısırlık yapar mı? Yapmaz. Ancak dış gebelik olasılığını, enfeksiyon riskini, vajinal akıntıları artırabilir ve adet kanamalarının süresini uzatabilir. Dış gebelik dışındaki bu sakıncaların tümü tedavi edilebilir. Üstelik eğer bu yakınmalar çok fazla ise spiral çıkarıldıktan sonra her şey eski durumuna dönebilir.
SPİRALDE BEKLEMEYİN * Spiral çıkarıldıktan ne kadar sonra hamile kalınmalı? Beklemenin bir anlamı yok. Rahim içi, gebe kalmak için uygun hale gelmişse ve kişi de istiyorsa hemen gebe kalınabilir.
* Hiç çocuğu olmamış birisi için en iyi doğum kontrol yöntemi nedir? Kısa süreli bir dönemde (1-2 yıl) bebek istemiyorsa doğum kontrol hapı kullanabilir. Aynı koşullar için spiralde de sakınca yoktur. Bu yöntemlere ek olarak prezervatif de tercih edilebilir.
* Tüp bağlatmanın geri dönüşü var mı? Yok. Tüp bağlatmada tekrar gebe kalmama riskinin bulunduğu ve bu yöntemin bir organ tadili olduğu unutulmamalı.
* Tüp bağlatma, doğurganlığı önleyici bir yöntem olarak mı kabul ediliyor? Evet. Bazı ülkelerde yaygın olarak bu anlamda kullanılıyor.
* Hiç çocuğu olmamış çiftlerde kadın mı yoksa erkek mi korunmalı? Eşlerin her ikisi de korunabilir. Aralarında anlaşmaları gerekir. Bu iş sadece kadının sorunu olmamalı. Ancak ülkemizde ne yazık ki bu sorumluluk sadece kadınlara yükleniyor.
* Düşük sonrası ne zaman gebe kalınabilir? Tekrar ne zaman gebe kalınabileceğine en uygun yanıt; psikolojik ve fizyolojik olarak kendinizi ne zaman hazır hissettiğinize bağlı olarak verilebilir. Ancak vücudun toparlanması, yeni bir hamileliğe hazır olması için genellikle 3 aylık bir sürenin geçmesini öneriyoruz.
ESRA TÜZÜN
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|