|
|
|
|
|
Para dolu yastığın dokuz yıllık davası
İki kardeş, ‘para dolu yastık’ cinayetinden yargılanıp beraat ettiler. El konulan para ve altınlarını geri alamadıkları gibi 8 yıldır tazminat davası açacak mahkeme de bulamadılar.
İzmir'de bir cinayet kurbanına ait içi para dolu bir yastığı alıkoydukları iddiasıyla yargılanıp beraat eden, ancak el konulan para ve altınlarını geri alamayan Murat ve Nuriye Çelik kardeşlerin, Adalet Bakanlığı aleyhine açtıkları 300 bin YTL'lik tazminat davası, 9 yıldır bakacak mahkeme bulunamadığı için başlayamıyor. Ankara İdare Mahkemesi'nde açılıp, hem Danıştay'a, hem Yargıtay'a gönderilen, İzmir İdare Mahkemesi'nden, İzmir 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne görevsizlik kararıyla gelen ve yine görevsizlik kararıyla Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen dosyanın, 1998 yılından beri kapağı açılamadı. Galerici Ömer Özden Cebecioğlu ve kız arkadaşı Emra Taşan, 1994'te evlerinde, başlarına kurşun sıkılarak öldürüldü. İki sevgilinin katil zanlıları belirlenemezken, anne Mübeccel Cebecioğlu, oğlunun eşyalarını dağıttı. Yastıkların da içinde bulunduğu bazı eşyaları, oğlunun evinin hemen altındaki birkahvehaneye verdi. Bir süre sonra garson olarak çalışan Murat Çelik'in 'hovardaca para harcadığı' iddia edildi. Kahvehane, yastıkta para bulunduğu ve bunu garson Murat Çelik'in aldığı dedikodusuyla çalkalanıyordu. Mübeccel Cebecioğlu, polise başvurarak oğlunun yastığında para ve ziynet eşyaları sakladığını ve bunların alınmış olduğunu iddia etti. Bunun üzerine polis, Murat Çelik ile kız kardeşi Nuriye Çelik'i gözaltına aldı. Çelik kardeşler, yastığını aldıklarını, ancak daha sonra bunu yaktıklarını söyledi. Bu ifadeye dayanılarak haklarında dava açıldı. Savcı, kardeşlere ait banka hesaplarındaki 10 Amerikan doları, 8 bin mark, 2 adet altın kolye, 4 adet yüzük, 2 adet bilezik ve 4 parça halinde altın setine de el koydu.
İŞKENCEYİ BELGELEDİLER Çelik kardeşler hakkında, "Buluntu eşyayı almak" suçundan 1 yıla kadarhapis istemiyle dava açıldı. Nuriye Çelik, işkence gördüğünü, ifadesinin alınmayıp polisler tarafından yazıldığını öne sürüp, 7 günlük doktor raporu olduğunu söyledi. Murat Çelik de, paranın Japonya'daki eniştesine ait olduğunu anlattı. Çelik'in eniştesi Yılmaz Bingöl de mahkemeye gönderdiği paraların dekontlarını gösterdi. Dava sürerken soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı, el konulan malları "Ahkamı Şahsiye Mahkemesi" ne gönderdi. Mahkemenin, Ömer Özden Cebecioğlu'nun mirasına dahil ettirdiği iki kardeşin tüm malvarlığı Cebecioğlu'nun tek mirasçısı olan annesi Mübeccel Cebecioğlu'na verildi. Murat ve Nuriye Çelik kardeşler, bir yıl sonra mahkeme tarafından suçsuz bulunarak beraat edince el konulan mallarını almak için Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurduğunda büyük şok yaşadı. Kardeşler dava açarken, hiçbir mirasçısı olmayan Mübeccel Cebecioğlu'nun ise 2000'de öldüğü belirlendi.
Ali EYCE / İZMİR-MERKEZ
|