|
|
|
|
|
GAP'ta araziler geri kazanılıyor
GAP İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgül, 1995 öncesinde bilinçsiz sulama nedeniyle Harran Ovasında 3 bin 400 hektar alanda meydana gelen 'tuzlanmayla' mücadele kapsamında yapılan drenaj çalışmaları sonrası, tuzlanma olan arazi büyüklüğünün 500 hektara düştüğünü bildirdi.
Anadolu Ajansı muhabirinin sorularını yanıtlayan Özgül, bölgede Suriye sınırına yakın 50 bin hektarlık arazide taban suyu seviyesinin yüksek olduğunu, bu bölgelerde 'yağmurlama veya damla sulama' yöntemi uygulamak gerektiğini hatırlattı.
Bu bölgede 7 bin 450 hektarlık arazide drenaj çalışmalarının tamamlandığını ifade eden Özgül, geri kalan 36 bin hektarlık alanda etüt çalışmasının tamamlandığını, valiliklerce drenaj işlerinin imkanlar elverdiği hızda tamamlanacağını bildirdi.
GAP
İdaresi Başkanı Özgül, tuzlanma bulunan 500 hektarlık alanın ise bataklık haline geldiğini belirtirken, buradan verim almanın artık mümkün olmadığını vurguladı.
Özgül, ''taban suyu seviyesi, sınır boylarında çok yüksek. Çok sulama yapıldığında göllenme oluyor toprağın üzerinde. Sıcaklarda su kuruyunca toprağın tuzu yüzeye çıkıyor. Vatandaşlarımız da bunun bilincine vardı. Toprakların tarım yapılamaz hale geldiğini görünce daha dikkatli davranıyorlar'' diye konuştu.
Bozova, Harran, Diyarbakır ve Batman'da uygulamalı eğitim çalışmaları yürüttüklerini kaydeden Özgül, buralarda ekiplerin 4 gün boyunca çiftçilerle birlikte olarak onlara uygulamalı eğitim verdiklerini bildirdi.GAP İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgül, halen 1 milyon hektarı sulayacak su depolanmasına rağmen bugüne kadar sadece yüzde 14'ünün gerçekleştirilebildiğini söyledi.
Artık bölge insanının suyun değerini anladığını vurgulayan Özgül, bazı çiftçilerin kendileri bu büyük yatırımlara hiç katılım sağlamadıkları için sahiplenme duygusunun bulunmadığını, az miktarda olsa katılım sağlandığında sahiplenmenin sağlanabileceğini, en azından kanallar bozulduğunda 'gelsin devlet yapsın' diye beklemeyeceklerini anlattı.
YATIRIMLARDA DEVLET-VATANDAŞ ELELE
''Bu zihniyetin kırılması lazım. İnsanlar kendileri isterse başarı sağlanacağını bilmesi lazım, başka türlü kalkınma olmaz'' diye konuşan Özgül, bir aya kadar valiliklerle yerel yönetimlerle görüşüp projelere halkın katılımının sağlanarak sulamaya daha hızlı geçilmesinin yollarını arayacaklarını söyledi.Baraj, hidroelektrik santral ve ana kanalların YİD modeliyle ihale edilmesini hedeflediklerini kaydeden Özgül, geri kalan tahliye, sekonder, tersiyer kanalları vatandaşın katkısıyla yapılacağını bildirdi.
Bir çok çiftçinin su beklediğini, ancak imkanların yeterli olmadığından sulama tesislerinin yavaş ilerlediğine dikkat çeken Özgül, ''bunu hızlandırmak için çiftçilerimizle konuştuk, çok büyük destek verdiler. Onlar da suyun ne kadar kıymetli olduğunu biliyorlar. Her türlü desteğe hazır olduklarını söylediler. Yatırımları çiftçileri ortak ederek hızlandıracağız'' diye konuştu.Özgül, valiliklerin, halkın yerel yönetimlerin desteğini sağlamak istediklerini, böylece her sene 1000-1500 hektar yerine 5000-10000 hektar arazinin sulamaya açılabileceğini kaydetti.
|