Başbakan'ın "10 yılda milli gelir 800 milyar Euro olacak" hedefinin aksine Dünya Bankası, Türkiye'nin 25 yılda İspanya'nın bugünkü seviyesine ulaşacağını öngördü.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 14 Kasım'daki İspanya ziyaretinde Türkiye'nin 10 yıl sonra 800 milyar Euro'luk Gayri Safi Milli Hasıla'ya ulaşacağını söylemişti. Erdoğan'ın açıkladığı rakam, yaklaşık 1.1 trilyon dolara denk düşüyor. Bu da İspanya'nın mevcut 1.1 trilyon dolarlık GSMH'si ile aynı seviyeyi işaret ediyor. Dünya Bankası ise yeni yılda dünya ekonomisine yönelik önümüzdeki 25 yıla ait projeksiyonlarını açıkladı. Dünya Bankası'na göre Türkiye'de yaşam standardı İspanya'nın seviyesine 2030 yılında ulaşacak. Projeksiyonlarında genel olarak ülke özelinde detaya girmeyen ve gelişmekte olan ile gelişmiş ülkeleri karşılaştıran Dünya Bankası, ancak Türkiye'ye yönelik yorumlarda da bulundu. Buna göre 2030 yılında gelişmekte olan ülkeler ile gelişmiş ülkeler arasında ekonomik göstergeler bakımından bugüne göre daha yakın bir ortam olacak. Yine de kişi başına düşen milli gelir bakımından gelişmekte olan ülkelerin vatandaşları, gelişmekte olanların yüzde 25'i oranında gelire sahip olacak. Dünya Bankası, ekonomik seviyelerin yakınlaşması yönünde ekonomik faaliyetlerinin çeşitliliği ile en uygun üç ülkeyi Çin, Meksika ve Türkiye olarak görüyor. Banka'nın projeksiyonuna göre bu üç ülke 2030 yılı geldiğinde yaşam standardı bakımından İspanya'nın bugünkü seviyesine ulaşacak. Avrupa ve Orta Asya Bölgesi'nde Türkiye, Bulgaristan, Macaristan, Sırbistan ve Baltık cumhuriyetlerine son yıllarda başlayan doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının devam edeceğini öngören Dünya Bankası, bu ülkelere kısa vadeli sermaye girişlerinde artış olacağını tahmin ediyor. Dünya Bankası, 2006'da Türkiye'de doğrudan yabancı yatırımın itici gücü olan bankacılık sektörüne ilgiyi de projeksiyonlarında değerlendirdi. Bankacılık sektörüne yapılan yabancı yatırımlar doğrudan sermaye girişi olarak kabul edilse de, bu türün volatiliteye en fazla açık yatırım çeşidi olduğuna dikkat çekildi.
RİSK
DEVAM EDİYOR
Projeksiyonlarda Türkiye ile birlikte Rusya, Romanya, Bulgaristan, Ukrayna ve Kazakistan ekonomileri için aşırı ısınma riskinin önümüzdeki yıllarda bir süre devam edeceği belirtildi. Özellikle AB süreci ile birlikte gündeme gelen Türkiye'nin genç ve dinamik nüfusu, hesaba katıldı. 25 yıl sonra Avrupa ve Orta Asya Bölgesi'nde 100 çalışana düşen yaşlı sayısı 34 olacak. 2010 yılından sonra AB ülkelerinde iş gücünü azalmaya başlayacak. Rakam daha yüksek ama Türkiye nedeniyle 34'e çıkacak.