|
 |
 |

AB'nin yeni üyelerinin cari açığı Türkiye'den yüksek
AB'ye yeni üye ve aday ülkelerde cari açığın gayri safi yurt içi hasılaya (GSYİH) oranı, Türkiye'den yüksek oranda bulunuyor.
AA muhabirinin Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS-Bank For International Settlements) 2005 verilerinden derlediği bilgilere göre, bu oran Estonya, Macaristan, Litvanya ve Slovakya'da da Türkiye'den yüksek. Türkiye'nin cari açığının GSYİH'ya oranı, 2005 yılında yüzde 6,4 olarak gerçekleşti.
2005 yılında Estonya'nın cari açığının GSYİH'ye oranı yüzde 9,9 olurken, Macaristan'ın yüzde 8,4, Litvanya'nın yüzde 7,4, Slovakya'nın yüzde 6,6 oldu.AB'ye yeni üye olan diğer ülkelere bakıldığında cari açığı Türkiye'den düşük olan ülkeler arasında Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovenya bulunuyor.Bu oran, Polonya'da yüzde 3,2, Çek Cumhuriyeti'nde yüzde 2,9 ve Slovenya'da yüzde 1,6.
2007
yılında üyeliği öngörülen Romanya ve Bulgaristan'a bakıldığında da bu oranın Bulgaristan'da yüzde 9, Romanya'da yüzde 7,9 olarak gerçekleştiği görülüyor.Müzakere süreci süren Hırvatistan'ın cari açığının GSYİH'ya oranı ise yüzde 4,8 oldu.
AB'ye yeni üye ve aday ülkelerde cari açık/GSYİH rakamları şöyle:
ÜLKELER 2005 (yüzde)
--------- ------- LETONYA 11,1 ESTONYA 9,9 MACARİSTAN 8,4 LİTVANYA 7,4 SLOVAKYA 6,6 POLONYA 3,2 ÇEK CUMHURİYETİ 2,9 SLOVENYA 1,6 TÜRKİYE 6,4 HIRVATİSTAN 4,8 BULGARİSTAN 9,0 ROMANYA 7,9
|