|
|
İlacı gizli içiyorum eşim beni Superman sanıyor
Erkeklerin yarısından fazlası cinsel gücü artıran ilaçları kullandığını eşine ya da partnerine söylemiyor. Çünkü kendisi hakkında 'bir sorunu var galiba' diye düşünülmesini ve özgüveninin kaybolmasını istemiyor.
Crerrahpaşa Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Akkuş, cinsel gücü artırıcı ilaçlarla ilgili bilgi verdi:
* İlaçla cinsel yaşantısını sürdürmek yerine aseksüel yaşantıyı tercih eden erkeklerin sayıları ne kadar? Bu konuda bir veri yok ama erkekler ilaç içmek konusunda direnmiyorlar, eşleri engelliyor. Kadınlar, 'kalp hastalığı yapar' şeklindeki yanlış inanış nedeniyle eşlerinin ilaç almalarını engelliyor. Bu da doğru bilgilendirme eksikliğinden kaynaklanıyor.
* İlaçla tedavi edilebilen cinsellik aslında biyolojik kökenlidir ve tamamen de tedavisi mümkündür anlamına gelir mi? Hayır
değil, ilaç aslında organik nedeni ortadan kaldırmıyor. Yalnızca hastalığın oluşturduğu yan etkiyi düzeltiyor. Ancak son araştırmalar, bu ilaçların uzun süre ve devamlı kullanıldığında penis içindeki dokularda yenilenmeye destek olduğunu da gösteriyor.
* Erkekler ilaç kullandıklarını eşleriyle paylaşıyorlar mı yoksa gizli kullanmayı mı tercih ediyorlar? İlaçları kullanan erkeklerin yarısından fazlasının, bu gerçeği eşiyle veya partneriyle paylaşmadığını söyleyebiliriz. Çünkü erkek; partnerinin kendisi hakkında 'ilaç kullanmasını gerektirecek bir sorunu mu var' diye düşünmesinden kaygı duyar. İlaç kullandığını gizleyerek, özgüveninin kaybolmamasını sağlıyor.
STATÜ FARKI YOK
* Orta yaşın üzerindeki erkeklerden ilaçlı tedaviyi benimseyenlerin profili nasıl; eğitim ve gelir düzeyi yüksek mi yoksa her statüden erkek var mı? Bu ilaçları her eğitim düzeyinden insanlar yaygın olarak kullanıyor. Sadece eğitim değil, sosyal-kültürel ve hatta yaşça farklılıklar bile genellikle pek yok. Giderek daha fazla genç erkeğin bu ilaçları kullandığını söylemek mümkün.
* Uzun yıllar süren evliliğini bozup, genç sevgili arayışına giren erkeklerde cinsel gücü artırıcı ilaç kullanma oranı nasıl? Böyle bir bilimsel araştırma henüz yok. Ancak konuyla ilgili hekimlerin toplantılardaki anlattıkları, anekdotlardan ve kendi hastalarımızdaki gözlemlerimizden edindiğimiz sonuçlara göre; genç sevgili arayan erkeklerde değil ama orta yaş ve üstü erkek grubunda bu ilaçların kullanımı hayli yaygın diyebiliriz. Dahası bu erkeklerin çoğu, eşleri dışındaki ilişkilerde, sevgililerinin genç veya yaşlı olmasına bakmadan ilaç kullanıyorlar.
* İlaçların yetersiz kaldığı durumlar oluyor mu? Olayın kökenini araştırırız, tanıyı koyduktan sonra ilk tercih ilaçtır. Yararını görüyorsa, ilacı kullanmaya devam etmeyi öneriyoruz. Gerekli yararı görmüyorsa enjeksiyon tedavilerine geçiyoruz. Bunu tercih etmiyorsa ya da iğneler de yetersiz kalıyorsa, o zaman tercih penis protezi ameliyatları oluyor.
* Devlet ihtiyacı olana bu ilaçların parasını veriyor mu? Hayır devlet karşılamıyor ama dünyadaki uygulamalar da bu şekilde. Sadece bazı ülkeler, bazı hastalıklarda (omurilik yaralanması gibi) ödüyor. Bazı ülkelerde ise 'Tip 1' diyabeti olanlar için ödeme çalışmaları var.
* Bu ilaçlar performans artırmak için de kullanılabilir mi? Performans artırmak konusunda ciddi bilimsel çalışma yok. İlaç üreticileri de bu amaçla kullanılmasını önermiyorlar. Genel konuşmalar içinde performansı artıracağı söyleniyor. Bunun etkisiyle, performans kaygısı ortadan kalkıyor ve özgüven artıyor.
ESRA TÜZÜN
|