|
|
Dolmabahçe'nin halıları 150 yıldır ilk kez sergileniyor
Dolmabahçe Sarayı'nın depolarında birkaç yıl öncesine kadar çürümeye terk edilen halı ve seccadeler, 150. yıl etkinliklerinde sergilenmek için bakıma alınıp yenilendi.
Saray halıları depolardan çıktı
Dolmabahçe Sarayı'nın depolarında birkaç yıl öncesine kadar çürümeye terk edilen halı ve seccadeler, 150. yıl etkinliklerinde sergilenmek için bakıma alınıp yenilendi.
TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı'na bağlı Dolmabahçe Sarayı'nın 150. Yıl Kutlama Etkinlikleri'nin sonuncusu, 25 Aralık- 20 Şubat arasında düzenlenecek 'Osmanlı Halıları' sergisi olacak. Sarayın dekoratif parkelerinin üzerini süsleyen toplam 4 bin 500 metrekarelik 142 halı ve 115 seccadeden 58'i, iki yıllık çalışmanın sonucunda bu sergi aracılığıyla ilk kez sergilenecek. Sultan I. Abdülmecid tarafından 150 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu'nun ihtişamını dünyaya göstermek adına yaptırılan Dolmabahçe Sarayı halılarının büyük çoğunluğunu, Hereke fabrikalarında üretilenler oluşturuyor. Sergilenmek üzere restorasyonu tamamlanmış halılar arasında; İran, Uşak, Kula, Gördes ve Sivas yöresine ait el dokuması halılar bulunuyor. Paha biçilemeyen ve en büyüğü 124 metrekare olan 58 halıdan 20 tanesi ipek. Geri kalanlar ise yün ve ipek karışımı.
KİM, NEREDEN ALDI? Halıların envanter kayıtlarında yer alan "Nereden, nasıl ve kim tarafından satın alındığı ya da hediye edildiği bilgileri," de sergi kapsamında hazırlanan katalogda yer alacak. 124 metrekarelik muayede salonuna ait serginin en büyük halısının yanı sıra Osmanlı Haritası ile Çanakkale Zaferi'nin konu edildiği haritaların da büyük ilgi görmesi bekleniyor. Dolmabahçe Sarayı'nın 150. yılı nedeniyle 2006 yılı başından itibaren devam eden etkinlikler, Osmanlı koleksiyonundan halılarla sona erecek. 110 bin metrekareyi aşan bir alan üzerine yaptırılan Dolmabahçe Sarayı, 45 bin metrekare kullanılır alanı, 285 odası, 46 salonu, altı hamamı ve 68 tuvaleti ile hanedanın son dönemlerine tanıklık eden görkemiyle ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor. 600'ü konularında uzman, 1200 çalışanın bulunduğu sarayda göze çarpan önemli detaylardan birisi de paha biçilemeyen parçaların bakım ve restorasyon çalışmalarının yapıldığı atölyeler.
Necla GÖRGEÇ / HABER MERKEZİ
|