|
|
Papa parmaklarını yedi
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün yemek davetini nazikçe reddeden Papa 16. Benedict, Fener Rum Patrikhanesi'nde 22 kişilik bir heyetle yemek yedi. Yemeğin organizasyonunu yapan Meltem Bayazıt Tepeler, bu özel davetin tüm ayrıntılarını SABAH'a anlattı: "Papa tabağında tek lokma dahi bırakmayacak kadar yemekleri çok beğendi. Mönüde balkabağı çorbası, ızgara levrek, Türk tatlıları ve kahve vardı."
Papa bayıldı
Papa, Patrikhane'de balkabağı çorbasıyla başlayan yemeklere tam anlamıyla bayıldı! Misafirler, şefi alkışladı. Organizasyonu gerçekleştiren Meltem Bayazıt Tepeler, Papa'nın ağırlandığı sade, ama şık masanın detaylarını anlattı.
Papa 16. Benedict, heyecan katsayısı yüksek Türkiye ziyaretinde katıldığı ilk ve tek öğle yemeğini, 30 Kasım Perşembe günü, Fener Rum Patrikhanesi'nde yedi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün yemek davetini nazikçe reddeden Papa'ya Patrikhane'de ikram edilecek yemek mönüsü, tam bir ay önceden tek tek tadılarak seçildi. Sofra düzeni, kullanılacak çatal, bıçak takımı, tabaklar ve aksesuarlar da yine bir ay öncesinden planlandı. Papa, Patrikhane binasının ikinci katında önemli din adamlarının da olduğu 22 kişilik bir heyetle beraber yemek yedi. Alt katta ise 30-35 kişilik yine önemli din adamlarının bulunduğu bir yemek daveti gerçekleşti. Sebze ve balık ağırlıklı yemek sırasında küçük bir kadeh Sarafin beyaz şarap ile portakal suyu içen Papa ve Vatikan temsilcileri, tabaklarında tek lokma bırakmayacak kadar yemekleri beğendi. Hatta o kadar ki yemekten sonra hep birlikte şefi ve ekibini alkışlayıp, fotoğraf bile çektirdiler. "Bizden de afiyet olsun!", diyerek ayrıntıları paylaşalım... Yemeklerini The Marmara Otel'in hazırladığı bu özel davetin organizasyonunu üstlenen K&M Organizasyonu'nun sahibi Meltem Bayazıt Tepeler, bu tip büyük davetlerle adını duyuran bir işkadını... İstanbul'da 2004'te yapılan NATO Başbakanlık Zirve Toplantısı'nın Topkapı'da verilen 850 kişilik yemeğinin de mimarı olan Tepeler, 22 kişilik bu yemeğin kendisi ve ekibi için çok küçük, ama öneminin çok büyük olduğunu söylüyor. Papa için çok sade, ama çok zarif bir dekorasyon istendiğini belirten Tepeler, bir ay önce aldığı bir telefonla başlayan çalışmayı şöyle anlatıyor: "Patrikhane ile çeşitli vesilelerle çalışan bir firmayız. Üç yıl önce de Esma Sultan'da, Amerika'da yaşayan Ortodoks ruhani lider Aleksander Karloutsos'un oğlunun düğününü yapmıştık. Bu projeden de Patrikhane ile çalışan bir acenta aracılığıyla haberdar oldum. Bir ay önce arayıp, konuyu anlatmadan 'Patrikhane'ye gelir misin?' dediler. Ardından yemeğin catering'ini üstlenen The Marmara'dan arayıp 'Çok önemli bir projeyle ilgili sizinle bir araya gelmek istiyoruz,' dediler. Hiç tahmin etmedim, ama toplantıda Aleksander Karloutsos'u görünce anladım. Papa'nın ziyaretinin önemini konuştuk ve beraber yapılacak yemekleri tattık. Yemekleri Bayan Karloutsos seçti. Papa'nın sebze ağırlıklı yemekleri tercih ettiğini öğrendik.''
FİGEN YANIK
|