|
|
'Yaşlıların siyaset hırsı gençlerden fazla'
-Neden 65 yaş üzerindekilerin milletvekili olmasını istemiyorsunuz? - Ben bu öneriyi dillendirdiğim zaman, mecliste seçilme yaşının indirilmesine ilişkin anayasa görüşmeleri vardı. Anayasa komisyonunda 'Seçilme yaşı 25'e indirilirsin' diye bir alt sınır getirdiler ama üst sınır konmadı. Üst sınır olmadığı için bizim çocukluğumuzda bile siyaset yapan insanların, Türkiye'de hâlâ genel başkan, cumhurbaşkanı, başbakan olduğunu ve zamanı geldiğinde bir türlü koltuklarını terk etmediklerini görüyoruz. Biz de gençlerin önünü açmak için "Bir üst yaş sınırı getirilsin," dedik. Komisyondaki tekliften sonra anayasa değişikliği önergesi hazırladık.
-
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da sizi rahatlatan söylemleri oldu ama bu konuda.. - Bu öneriyi getirdiğim zaman partiden inanılmaz bir tepki aldım. Genel başkan yardımcılarından tutun da, gruptaki özellikle yaşlı milletvekillerine kadar pek çok kişi "Senin bizimle derdin ne, sen de 65 yaşına geleceksin," gibi serzenişlerde bulundu. Hatta genel merkez tarafından uyarılacağım falan da söylendi. Daha sonra Başbakan'ın "Siyaset emeklinin yeri olmamalı," gibi bir açıklaması olunca ben rahatladım. Benim üstüme çok fazla gelenler, tepkilerini biraz daha ölçülü göstermeye başladılar. Hatta birçok espriye de söz konusu oldu bu konu. Bazı milletvekilleri "Seni ayağından vurduracağız, sana bir şarjör borcumuz var," gibi şakalar yaptı.
- Her şakanın altında bir gerçek yatar derler.. - Valla ben ciddi olabilir diye de düşünüyorum. Çünkü ciddi bir rahatsızlık oldu, çok tepki aldım. Halen benimle selamlaşmayan, konuşmayanlar var. Tabii aslında bu çok demokratik bir teklif değil, dünyada kaç tane örneği var bilemiyorum.
- Demokratik olmadığını bilseniz de teklifinizin arkasında mısınız? - Türkiye'de demokrasi kelimesi çok oturmuş da değil. Biliyorsunuz bizde genel başkanlar, siyasetçiler koltuklarını kolay kolay bırakmıyorlar. Bizde böyle bir siyasi olgunluk yok. 65 yaşındaki bir insan tapuda bir işlem yapmak istediğinde 'Akli dengesi yerinde mi' diye rapor isteniyor. Ama devleti yönetirken böyle bir rapor istenmiyor. Bu da bir çelişki gibi geliyor bana. Bu nedenle bu önergenin Türkiye'de siyasi bir gelenek, olgunluk başlatması açısından önemli olduğunu düşünüyorum.
- Peki, siz bu kadar tepki alacağınızı tahmin etmiş miydiniz? - İşin doğrusu tahmin etmiştim çünkü ben şuna inanıyorum; yaşlı insanlardaki siyaset hırsı, gençlerden çok daha fazla. Ben bunu siyasi yaşamımda gördüm, o nedenle onların tepki vereceklerini tahmin ediyordum ama bu kadar olacağını zannetmiyordum. Mesela Urfa milletvekili Mehmet Özlek var, burada lokantaları var. Beni lokantalarına davet etti, "Beraber şiş kebap yiyelim," dedi. "Abi sen kebabını yersin bana şişi kalır," dedim (gülüyor). Dolayısıyla gidemedim.
|