|
|
Kayserili Boydak'tan dünya ligine ilk adım
Kayseri'de yerleşik Boydak Grubu hem mobilya hem de kablo üretiminde sadece Türkiye değil Avrupa'da da söz sahibi. Grubun hedefi ise bu iki alanda dünya markası yaratmak. Bunun için yurtdışında yatırıma gidiliyor.
Kayserili mobilya ve kablo devi Boydak Grubu'nun en büyük hedefi dünya markası olmak. Grubun kimya, tekstil ve finans alanında faaliyetleri var ama bu iki alanda bölgesel güç olmayı başarmış. Sabah Ekonomi'nin "Üretimin Kalbine Yolculuk" söyleşinin birisi de Boydak Grubu ile yapıldı. Muhabir arkadaşımız Hacer Gemici'nin kayınpederi vefat edince ve Ekonomi Müdürü Cüneyt Toros da uçağı kaçırınca, söyleşiyi yapmak bana kaldı. Ben de önce Kayseri Sanayi Odası'nın da başkanlığını yapan Mustafa Boydak ve Boydak Grubu Başkanı Hacı Boydak ile biraraya geldim.
Yabancı ortaklığı sıcak Belediye Başkanı Mehmet Özhakseki ile de konuştum. Aynı gün 1947'de yapılan Mustafa Özgür İlköğretim Okulu'nun Hacı Boydak tarafından tamamlanan onarımının açılışına katıldım. Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de bu okuldan mezun ve konuşmasından öğreniyoruz ki Boydaklar'ın yaptıkları bağışın toplamı 30 milyon doları, Kayseri'de son beş yılda yapılan bağışların toplamı da 300 milyon doları bulmuş. Belediye Başkanı Özhaseki, konuşmamızda artık Kayserililerin çocuklarını hem okuttuklarını hem de işlerinini başına geçirdiklerini anlattı. Bir de Kayserili işadamlarının yabancı ortak konusunda tutumunun değiştiğini, yabancı sermayeye son derece sıcak bakmaya başladığını öğreniyorum Başkan'dan... Bunun da üç nedeni varmış: Pazarlama, teknoloji ve sermaye kolaylığı.
11 bin çalışanı var Kayseri merkezli Boydak Grubu'nun 26 şirketi, 11 bin çalışanı ve 1.8 milyar dolar cirosu, 170 milyon dolar ihracatı var. 500 Büyük Sanayi Kuruluşu içinde 6 şirketi bulunan Boydak'a ait mobilya şirketi İstikbal ve Hes Kablo Avrupa'nın ilk 10'u içinde. Türkiye mobilya pazarının beşte beri bu gruba ait. Vitrinde Hacı ve Mustafa Boydak görülmesine karşın işin içinde 50 yıl önce Hes Kablo'yu kuran iki kardeşin 8 çocuğu var. Hâlâ bir aile işletmesi ve 2007'de 50'inci kuruluş yılını kutlayacak. Gündemlerinde halka açılma da var. Türkiye Finans'la başlayacak ve diğer şirketlerle sürecek.
100 ülkeye ihracat Üretim ve faaliyet merkezinin neden Kayseri olduğu ve bunun avantaj ve dezavantajlarının olup olmadığı sorusunu Hacı Boydak şöyle yanıtlıyor: "Biz yerel değiliz. İletişim, internet ve bilgisayarlaşma bizim Türkiye ve dünyayla köprümüzü sağlıyor. Biz Kayseri'de ülkenin ortasındayız. Yaptığımız iş hacimli. Ülkenin ortasında olmak dezavantaj değil taşıma avantajı sağlıyor. Yöneticilerimiz ayın 8-10 gününü İstanbul'da geçiriyor. İstediğimiz zaman uyduyla, telefonla görüşüyoruz. Teknolojik imkânları kullanıyoruz. Kayseri'ye günde 5 uçak seferi yapılıyor. Çalışkan ve müteşebbis insanlarımız var. Holdingimizin merkezini burada inşaa ediyoruz. Buradan 100 ülkeye ihracat yapıyoruz. Dünyanın ve Türkiye'nin her yerine Kayseri'den ulaşıyoruz. Bütün fuarları takip ediyoruz. Gerek satış gerekse de üretim açısından en son teknolojileri izliyoruz. Kayseri'den memnunuz."
Kayserili'nin kazancı Kayseri'de girişimcilik yeteneğinin 4-5 bin yıl önceye kadar gittiğini, belli bir gelenek oluşturduğunu ve sermaye birikimi oluğunu gördüm. Sermayenin ise "hem işten hem dişten artar" mantığıyla tutumluluk yanında ticari zeka ve pazarlık gücüne bağlı olduğu kanaatine vardım. Kayserili diyor ki, "2+2 burada 4 değil 5 eder, 1'i pazarlık payı." Gerçekte de Kayserili önce fiyatı pazarlık ediyor, sonuna kadar. Tamam bitti denildiği anda ödeme şeklini ve vade pazarlığını devreye sokuyor. Yani Kayserili'nin pazarlığı iki kademeli ve daha çok malı alırken kazanıyor, satarken değil.
Sonuç "Kayseri'de kuşun sütü, yılanın ödü bulunur" Türk Atasözü
|