|
|
|
En iyi denetim izleyiciyi bilinçlendirmek
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman, Türkiye'de radyo televizyon yayınlarının tek tek denetlenmesi yerine, bilinçli bir izleyici kitlesi oluşturmanın en etkin denetim yöntemi olacağını söyledi.
Akman, radyo televizyon yayınlarında geçen Nisan ayında yürürlüğe konulan ''Akıllı İşaretler Sembol Sistemi'' hakkında görüş alışverişinde bulunmak üzere geldiği Hollanda'da düzenlediği basın toplantısında, yeni sistem ve RTÜK çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Bilinçli televizyon izleyicisinin çocukluk çağından itibaren oluşturulması gerektiğini kaydeden Akman, çocukların ileride programlarını denetleyebilen bir izleyici kitlesine dönüşeceğini, bunun da yayınlar için en etkili denetim yöntemi olacağını anlattı.
Akman,
''Akıllı İşaretler Sembol Sistemi''nin Türkiye'de kısa süre önce yürürlüğe konulduğunu ve çok başarılı bir şekilde işlediğini, bu sistemle ebeveynlerin ve çocukların televizyon izleme alışkanlarının büyük ölçüde değiştirildiğini belirtti.
Çocuklar için mahsurlu olan yayınların izlenmesinin sistem sayesinde önlendiğini kaydeden Akman, yapılan son araştırmalara göre, halkın yüzde 80'inin sistemin farkında olduğunun ve sistemi bilenlerin yaklaşık üçte ikisinin sisteme göre çocuklarıyla birlikte televizyon izleme alışkanlıklarında değişikliğe gittiklerinin görüldüğünü ifade etti.
Akman, şöyle dedi:
''Bu sistemin bir önemli özelliği, ekran başındaki izleyicilerin yaş grubu dikkate alınarak programın yayın saatlerinin belirlenmesidir. Yani çocuklar için mahsurlu içeriği olan programlar bu sistem yürürlüğe girdikten sonra ekranlarda yer almıyor. Yalnızca ebeveynlerin izleyeceği programlar geç saatlerde yayınlanıyor. Bu şekilde çocuklarımız olumsuz içerikli programlardan korunuyor.''
YAYGIN UYGULAMA
Türkiye'de çocukların özellikle en ağır şiddet sahnelerini içeren filmlerdeki başrol oyuncularını, kendilerine rol model olarak aldıklarını, en çok o kişilere benzemek istediklerini anımsatan Akman, bunun toplumun geleceği için son derece olumsuz olduğunu söyledi.
Akman, sistemin önce ulusal TV kanallarında daha sonra TRT ve yerel yayın kanallarında uygulamaya konulduğunu, son olarak da dijital ortamlarda işletildiğini anlattı.
''Akıllı İşaretler Sembol Sistemi'' uygulamasının kamuoyunca benimsendiğini belirten RTÜK Başkanı, uygulamayı başlatırken bazı çekinceleri olmasına rağmen, geldikleri noktadan son derece memnun olduklarını söyledi.
Akman, bu çalışmanın bir devamı niteliğinde, özellikle çocuklara yönelik bilinçli bir televizyon izleyicisinin nasıl oluşması gerektiğini anlatan bir web sitesi açtıklarını ve bir ay gibi kısa sürede bir buçuk milyon kişinin bu sayfayı ziyaret ettiğini anlattı.
TÜRKİYE BAŞARILI
Akman, sistemin Hollanda'dan uyarlanmış olmasına rağmen, uzmanların da katkılarıyla Türkiye'nin koşullarına göre gerek yaş, gerekse işaretlerde değişiklikler yapılarak yürürlüğe konulduğunu, uygulamada bu denli geniş yer bulmasının, başka ülkelerin Türkiye'nin sistemini örnek almak istediklerini söyledi.
Zahid Akman'ın, basın toplantısına sistemin Hollanda'daki yürütücüsü olan Kijkwijzer adlı kurumun yetkilisi Katinka Moonen da katıldı.
Katinka Moonen, televizyon yayınlarının çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerinde korumaları konusunda, bu ülkedeki Türk velilerin de dikkatli olmalarını istedi. Hollandalı görevli, bu amaçla Türk velilere yönelik kimi bilgilendirme programları düzenlediklerini belirtti.
Katinka Moonen, kendilerinin sistemi 2001 yılında yürürlüğe koymasına karşılık, Türkiye'nin kısa sürede bu denli başarı sağlamasının takdire değer olduğunu kaydetti.
Türkiye'de RTÜK tarafından geçen Nisan ayında yürürlüğe giren ''Akıllı İşaretler Sembol Sistemi''nin Türkiye'ye uyarlanmasında bu ülkede faaliyet gösteren Fatusch Produkties adlı kurum büyük çaba gösterdi.
(AA)
|