kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Katarakt lensinin en pahalısı en iyisi değil!
Katarakt lensinin en pahalısı en iyisi değil!
Ben olsam lensi kendim seçerdim
Bebeğin sütüne bal katmayın

Katarakt lensinin en pahalısı en iyisi değil!

Katarakt rahatsızlığını gidermek için ameliyatla göze yerleştirilen lensin kalitesi fiyatıyla orantılı değil. Lensin iyisi; hidrofobik ve hidrofilik özellik taşıyanı. Ama piyasada aynı kalitede çok farklı fiyatlara lensler satılıyor. Bu yüzden doktorlar hastanın titiz bir araştırma yapmasını öneriyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan; özellikle yaşlılıkta sorun olan katarakt ile ilgili soruları yanıtladı:

*Kataraktın tek çözümü ameliyat mı? Tek yol ameliyat. Biz hastalarımıza, günlük işlerini göremeyecek duruma geldiği zaman operasyon öneririz. Günlük işler ise meslek grubuna göre değişiyor. Köyde yaşayan bir insan için hemen operasyon düşünmeyiz. Ama iş yaşamını gözünü kullanarak sürdüren hastalarda ileri dereceye ulaşmasını beklemeyiz. Örneğin; ince işlerle uğraşanlarda yüzde 30-40 görme kaybı oluştuğunda ameliyat ederiz, diğer mesleklerde ise yüzde 50-60 görme kaybına kadar tolerans gösteririz.

*Erken
teşhis, başarıyı artırır mı?
Ameliyatta erken teşhisin bir önemi yok; çünkü erken teşhis edilse bile ameliyatın hemen yapılmasını gerektirmeyen durumlar olabiliyor. Eğer kişi o şekilde günlük hayatını idame ettirebiliyorsa, hemen müdahale etmemek gerekir. En doğrusu, zamanında müdahaledir.

* Dikişsiz yöntem ameliyatları (fako yöntemi) nasıl gerçekleştiriliyor? Aşağı yukarı son on senedir, fako yöntemi sayesinde katarakt ameliyatları dikiş atılmadan yapılıyor. Katarakt, gözdeki mercekte oluşuyor. Operasyon sırasında gözün şeffaf tabakasında, uzunluğu 2-3.5 mm arasında değişen bir kesi yapılıyor. Fako adı verilen cihazın ucu bu kesiden göz içine sokuluyor ve merceğin yani lensin şeffaflığını yitiren çekirdeği, parçalanıp temizleniyor. Yapay göz merceği, yine bu kesiden katlanarak göz içine sokuluyor ve hastanın doğal merceğinin kesesi içine yerleştirilir. 10-15 dakika süren operasyonda, saydam tabakada yapılan kesi çok küçük olduğu için dikiş atılmasına gerek olmuyor.

* Kataraktta lazer kullanılmalı mı? Kataraktta lazer pek sık kullanılmıyor. Henüz rutine girmedi. Fako dediğimiz yöntemde yüksek frekanslı ses dalgası kullanılıyor. O ses dalgasıyla, merceğin içerisindeki çekirdek dediğimiz sert bölge alındıktan sonra buraya mercek konuluyor. Aynı işlemi lazerle yapmak da mümkün ancak lazerdeki yüksek enerji gözü tahrip edebiliyor ve bu sorun henüz giderilemedi. Bu yüzden günümüzde, bütün dünyada fako yöntemi uygulanıyor.

RİSK ORANI ÇOK DÜŞTÜ
* Bütün dünya bunu tartışıyor, riskleri neler? Dünya bunu artık tartışmıyor çünkü çözümler oluştu. Hekimler artık 'enjeksiyona ne zaman geçeriz' konusunu tartışıyorlar. Riske gelince; her ameliyatın riski vardır, çünkü ameliyatlar nerede olursa olsun bir travmadır. Ancak artık hastanelerde kullanılan ileri teknoloji sayesinde riskler çok düşük oranlara indirildi.

*Göze yerleştirilecek merceği seçerken, en pahalısını mı tercih etmek gerekir? Kullanılan lenste en önemli kriter; kalitesi ve özellikleridir. Lensler mutlaka hidrofobik ve hidrofilik özellikte olmalı. Göz, vücudun en önemli organlarından biri olduğu için de kaliteli lens kullanmak gerekiyor. Ama kalitenin ölçüsü, fiyatı değil. Piyasaya baktığınızda sanıyorum şu anda 40'ın üzerinde lens markası var. Aynı özelliği taşıyan, aynı kaliteye sahip hatta aynı marka lensler çok farklı fiyatlarda satılabiliyor. Çünkü serbest piyasa ekonomisi var; kural yok ve herkes istediği fiyatı koyabiliyor. O yüzden lensi seçerken pahalı olmasından ziyade kaliteli olmasına dikkat etmenizi öneririm.

* Ameliyat olacak kişi bunun kalitesini nasıl anlayabilir? Ameliyat olacak kişi bunun kalitesini operasyondan önce anlayamaz. Kalite, ameliyattan sonraki kontrollerde anlaşılabilir. Yapay lens kalitesiz olduğunda; yansımalar, lens arka kapsülünde bulanıklaşma olabilir ve kenardan ışıklardan girerek hastayı rahatsız edebilir. Bu risklerin oranı kaliteli lenslerde çok düşük, kalitesizlerde yüksek. Bir de kullanılan hammadeye bağlı olarak; ameliyat sonrasında göze konan yapay lensler bulanıklaşabiliyor ve bembeyaz bir oluşum görülüyor. Bu şekilde, ameliyatla tekrar değiştirilen lenslerle de karşılaşılabiliyor.

HAZIRLAYAN: ESRA TÜZÜN

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Anne baba olmak için deneme rekoru kırdılar
 Bebek banyosu sevgiyi güçlendirir
 Ağız kokusundan kurtulun
 Yine en şık kadın seçildi
 Katarakt lensinin en pahalısı en iyisi değil!
 10 numara miyop bile 5 dakikada sıfırlanıyor
 Protez gözlerin artık gerçeklerinden farkı yok
 Mutlu ol bağışıklık sistemin güçlensin
 Kadınlar her yaşta anne olacak
 Bölgesel kabuslar için etkili çözümler
 Vakumlu masaj
 Marifetli nar
 Kaslar güçlensin
 Dr. Yasemin Fatih Amato: Anti-aging bir yaşam tarzı
 Çocuklardaki şaşılığa botoks tedavisi
Bıraksalar gerdek odasına gireceğiz!
Bıraksalar gerdek odasına gireceğiz!
Gündem yaratan yorumların sahibi Erman Toroğlu'na göreiki cins...
Kürk modası erkekleri de sardı
Kürk modası erkekleri de sardı
Kürkü sadece kadınlar giyer, kadınlar sever diyorsanız çok...
Okan'ın yaptığını 18'likler yapmaz!
Okan'ın yaptığını 18'likler yapmaz!
Ajda Pekkan, Enrico Macias yüzünden biten Okan Tapan ilişkisiyle...
O yılbaşı gecesini unutamam çünkü...
O yılbaşı gecesini unutamam çünkü...
Hiç unutulmaz bir yılbaşı geceniz oldu mu? Evinizde yangın çıkması ya...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.