|
|
|
Sokakta çalışan çocukların da hayalleri var
Zor şartlarda para kazanan sokak çocuklarının da gelecek hayalleri bulunuyor. Bu çocukların yüzde 50'si asker, polis veya mühendis olmak istiyor.
Anadolu Üniversitesi'nde (AÜ) sokakta çalışan çocukların sorunlarının ve bunlara yönelik çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla yapılan araştırmada, zor şartlarda para kazanmalarına rağmen çocukların gelecek hayallerinin büyük olduğu saptandı.
AÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yener Şişman, ''Sokakta Çalışan Çocukların Yaşam Koşulları ve Gelecek Beklentileri'' adlı çalışmasıyla Eskişehir'de 9-14 yaş grubu arasında, 185'i erkek 13'ü kız, toplam 198 sokakta çalışan çocuk üzerinde araştırma yaptı.
Araştırma
sonuçlarına göre, güç koşullarda, istismara müsait sokaklarda, simit, mendil, sakız satarak, ayakkabı boyacılığı, tartıcılık yaparak, asgari ücretin altındaki bir gelirle geçimlerini sağlayan çocukların gelecek hayallerinin büyük olduğu ve büyük bir kısmının kötü alışkanlıklarının bulunmadığı saptandı.
Olumsuz koşullara rağmen çocukların önemli bir kısmının gelecekten beklentileri yüksek. Eskişehir'de sokakta çalışan çocukların yüzde 70'inin okula devam ettiği, eğitimlerine devam etmek için para kazanmaya çalıştıkları ve derslerinden geri kaldıkları tespit edildi. Çocukların yaklaşık yüzde 50'si askerlik, polislik, doktorluk, mühendislik gibi mesleklere sahip olmak istiyor. Çocukların yüzde 3'ünün sigara kullanmadığı, yüzde 1,5'inin kumar oynadığı belirlendi. Bu çocukların, yüzde 1,5'inin cinsel tacize maruz kaldığı, yüzde 8'ine de araç çarptığı tespit edildi.
''SOKAKTA ÇALIŞAN ÇOCUK SAYISI ARTIYOR''
Yrd. Doç. Dr. Şişman, yasaların sorunu önlemede yetersiz kaldığını belirterek, kalıcı çözümler üretebilmenin, ancak sorunun temeline inmeyle mümkün olabileceğini söyledi.Sokakta çalışan çocukların sadece ellerinden tutulmayı beklediğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Şişman, şöyle konuştu:
''Çocuk nüfusunun 28 milyon olduğu ülkemizde yaklaşık 3 milyon 850 bin çocuk çalışıyor. Sokakta çalışan çocuk sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu toplumsal sorunun çözümü için sağlam projelerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Sokakta çalışmaya itilen çocuklar, çalıştıkları ortamlarda kötü şartlara maruz kalabiliyor. Sorunun asıl nedenine inilmemesi, gelir dağılımı adaletsizliğinin ortadan kaldırılamamış ve yoksulluğun önlenememiş olmasından dolayı, sokakta çalışan çocuklar sorunu devam ediyor. Bunun önlenmesi için ilk müdahalenin okullarda yapılması gerekiyor. Okulların sosyal hizmet uzmanlarıyla sorunun üzerine gidebilir.''
Yrd. Doç. Dr. Şişman, geleneksel kültürden dolayı anne yerine çocuğun çalışması durumunun da bu sorunu tetiklediğini belirterek, Batı Avrupa ülkelerinde aileden birinin çalışması gerektiğinde annenin çalıştığını, Türkiye'de ise özellikle yoksul kesimlerde özellikle çocuğun öne sürüldüğünü, bu kültürün artık değişmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
(AA)
|