|
|
|
|
|
|
|
Tuz bağımlılık yapıyor
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yalçın Tekol, insanların tuzsuz gıda tüketememelerinin nedeninin bu maddeye olan bağımlılıklarından kaynaklandığını söyledi.
Tekol, yaptığı açıklamada, Amerikan Psikiyatri Derneği'nin belirlediği bağımlılık yapıcı kriterler ile tuzun özelliklerini karşılaştırarak bu maddenin insanlarda bağımlılık yaptığını oraya çıkardığını kaydetti.
Bu konudaki makalesinin İngiltere'de ''Medical Hypotheses'' adlı dergide yayınlandığını belirten Tekol, şöyle devam etti: ''Alkol, sigara ve diğer maddeler gibi tuz da bir süre kullanıldığında bağımlılık yapıyor. Üstelik bunun için aşırı tüketime de gerek yok. Yemeklere, ekmeklere katılan miktarlar bile bağımlılık oluşturabiliyor. İnsanların tuzsuz gıda tüketememesinin nedeni de bu maddeye bağımlı olmalarından kaynaklanıyor. Bu nedenle bebekleri ve çocukları tuzdan uzak tutarak bağımlı olmalarının önüne geçmeliyiz. Tuzsuz yemek yemek, tuzsuz ekmek tüketmek sadece hastaların değil, halkımızın tümünün tercih ettiği beslenme tarzı olmalıdır. Çünkü, tuz yiyeceklerin kendine özgü güzel tatlarını da bastırmaktadır.''
VÜCUT
TUZ DENGESİNİ SAĞLIYOR
Tekol, tuzun 6 bin yıllık geçmişi olduğunu ifade ederek, yeryüzünde 5 milyon yıldır yaşayan insanoğlunun 4 milyon 964 bin yıldır tuzun ne olduğunu bilmeden yaşadığını anlattı.
Tuz tüketilmemesinin vücuda zararının olmadığına dikkati çeken Tekol, şu bilgileri verdi:
''Vücudun tuz dengesini sağlayan aldesteron adlı bir hormon var. Dışardan tuz alındığı zaman bu hormonun salgılanması baskılanıyor. Yani vücut dışarıdan ne kadar fazla tuz alıyorsa aldesteron hormonu o kadar eksik oluyor. Tuzlu yiyen insanların aniden terlemeleri ve çok tuz kaybetmeleri durumunda da vücutlarında yeterli oranda aldesteron hormonu olmadığı için tuz kaybını dengeleyemiyorlar. Kramplar da bu nedenle oluyor.''
Prof. Dr. Yalçın Tekol, yüksek tansiyonun temel nedeninin tuz olduğuna işaret ederek, tuzun mide kanseri, kalp ve böbrekler üzerinde olumsuz etkileri bulunduğunu, astım ve halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporozun kötüleşmesine neden olduğunu bildirdi.
Birkaç yıl tuzsuz yiyecek ve içeceklerle beslenenlerin bağımlılıktan kurtulabileceklerini kaydeden Tekol, tuzsuz yemeklere ilk birkaç ay baharat eklenmesinin insanların tuz bağımlılığından kurtulmasına yardımcı olacağını söyledi.
(CHA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|