|
|
Hazımsızlık hastalık habercisi olabilir
Çoğu zaman önemsemeden geçiştirdiğimiz hazımsızlık aslında diyabet, tiroit hastalığı, safra kesesi taşı, bağırsak hastalıkları ve hatta kanserlerin habercisi bile olabiliyor. Bu yüzden mide şikayetlerinizi önemseyin ve sağlıklı beslenmeyi bir yaşam biçimi haline getirin.
Psikolojik nedenlerin ya da yanlış beslenme alışkanlıklarının sonucu olarak gelişebilen hazımsızlık; diyabet, tiroit hastalığı, safra kesesi taşı, bağırsak hastalıkları ve kanser de habercisi olabiliyor. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Gastroentroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, mide rahatsızlıklarıyla ilgili bilgi verdi ve önerilerde bulundu:
MODERN ÇAĞIN DERDİ * Hazımsızlık bir büyükşehir hastalığı mı? Modern yaşam biçiminin getirdiği aşırı stres, düzensiz yemek yeme alışkanlığı, çay, kahve ve asitli içeceklerin fazla tüketilmesi hazımsızlığın görülme sıklığını artırıyor. Hazımsızlık genellikle karında rahatsızlık hissi, şişkinlik, gaz, karın ağrısı, erken doyma, bulantı, kusma ve göğüs kemiği arkasında yanma gibi yakınmalar biçiminde ortaya çıkıyor.
* Hazımsızlık hangi hastalıkların habercisi? Hazımsızlığa neden olabilecek sistemik hastalıklar; diyabet, tiroit, paratiroit hastalıkları, kronik böbrek yetmezliği ve kollagen doku hastalığıdır. Gebelikte de hazımsızlık görülebilir. Sindirim sistemini ilgilendiren organik hastalıklar ise ülser, yemek borusu iltihabı, ilaca bağlı gastrit, safra kesesi taşı, pankreas iltihapları, parazitler, kötü emilim durumları, bağırsak hastalıkları ve kanserler şeklinde sayılabilir.
* Mideden ses gelmesi normal mi? Bu sesler normal. Bazen bağırsak hareketleri dışarıdan da duyulabilir. Bunun bir hastalığı göstermesi için mide tıkanması olması lazım ki bu durumda kişi elini karnına vurduğunda çalkantı gibi ses gelir. Ya da bağırsaklarında büyük bir sorun olması lazım. Yoksa fizyolojik olarak her insanda yemekten sonra bağırsak hareketleri olur ve sesler duyulabilir.
* Geğirmek ciddi bir hastalık belirtisi olabilir mi? Hastaların en önemli şikayetlerinden bir tanesi de art arda olan geğirtiler. Bu araştırıldığı zaman genellikle stresle, heyecanla ya da sinirlenmekle arttığı görülür. Bu hastaların çoğunda ciddi bir sorun yoktur. Bu, bir davranış bozukluğudur ve tik gibi yerleşmiştir. Hastaya olay izah edildiği veya rahatlatacak psikolojik ilaçlar verildiği zaman bu şikayetlerin de geçtiği görülür.
* Şeker hastalığı midede şişkinlik yapar mı? Şeker hastalığı bütün vücudu etkilediği gibi sindirim sistemi üzerinde de bazı etkilere yol açar. Sindirim sisteminin normal hareketlerini bozar ve yavaşlatır. Mide hareketlerinin yavaşlaması ise mide boşalmasında gecikmelere neden olur. Şeker hastalarında gaz ve şişkinlikle ilgili şikayetler de çok fazla görülür.
SEVDİCAN GÜNEŞ - SAĞLIK SERVİSİ
|