Konseye çıkmak iyi mi kötü mü?
Mesane tümörü teşhisiyle altı ay önce ameliyat oldum. Şimdi akciğerimde de tümör görüldü. Doktorum, 'beni konseye çıkaracağını ve konsey kararına göre hareket edeceğini' söyledi. Sizce, bunun anlamı nedir? Konseye çıkmak iyiye mi, yoksa kötüye mi alamet?
Hekim, hastasının teşhis ve tedavisi hakkında karar verirken, başka branşlardan hekimlere veya aynı branştan meslektaşlarına danışma (konsültasyon) ihtiyacı duyabilir. Bazen, hastanın tıbbi durumuyla ilgili çeşitli uzmanlık dallarından çok sayıda hekim bir araya gelip, kendi aralarında hastayı tartışarak görüş alışverişinde bulunabilirler. Çeşitli kliniklerde veya klinikler arasında konseyler oluşturulabilir. Böyle bir konsey, ihtiyaç halinde bir hasta için özel olarak oluşturulabilir. Bazı merkezlerde ise konsey düzenli aralıklarla toplanır, kendisine iletilen her olguyu değerlendirir. Hekim; hastası hakkında doğru tıbbi kararı verebilmek için gerekli gördüğü bilgi ve belgeleri toplar, gerekli tetkikleri yaptırır. Bunlarla birlikte hastasını konseye sunar. Konsey üyelerinin sorularını yanıtlar ve onların görüşlerini alır. Konseyde; farklı uzmanlık alanlarından hekimler, kendi bilgi ve deneyimlerine göre hasta hakkındaki görüş ve önerilerini açıklarlar. Karşılıklı tartışmalardan sonra, o hasta için en uygun olanın ne olduğuna, hep birlikte karar verilir.
HASTA İÇİN GÜVENİLİR Bir kişinin vereceği karara göre, böyle bir konseyin verdiği karar, kuşkusuz çok daha güvenlidir. Hastanın hekiminin unuttuğu, fark etmediği ya da yanıldığı bir nokta olursa, konseydeki diğer üyeler, bunu görüp, düzeltirler. Bundan dolayıdır ki; konsey, hastalar için çok yararlı bir uygulamadır. Bilhassa büyük cerrahi operasyonlar, maliyet ve riski yüksek girişimler öncesinde, hastaların konseyde tartışılması yerinde olur. Hekimin talebi üzerine gerçekleşen konsey toplantısı yanında, mevzuatımız gereği, bazı ilaçların kullanılabilmesi ve kimi tıbbi girişimlerin yapılabilmesi için konsey kararı zorunludur.
KENDİNDEN EMİN HEKİM Her hekim, hastalarını konseye getirmez. Hastasını konseyde tartışmaya açan hekim; kendine güven duyan, neyi, niçin yaptığını bilen ve gerektiğinde hastayla ilgili verdiği kararları savunabilecek yeterliliğe sahip demektir. Konsey; tıbbi müdahalelerin, şeffaflık içerisinde yapılması anlamına gelir. Çünkü hastanın hekimi, hastası için düşündüklerini ve planladıklarını konseyde meslektaşlarına deklare eder ve her şeyi tartışarak sonuca ulaşır. Sonuç olarak; konsey, her zaman hastaların lehine ve onlar için güvenli bir uygulamadır. Mevzuatın gerektirdiği zorunlu haller dışında, konsey kararları bağlayıcı değildir. Bunlar, tavsiye niteliğindedir. Hastayı takip eden hekim, konsey kararından farklı düşünüyorsa, durumu hastasına açıklar. Hastasıyla sorumluluğunu paylaşarak, onun için daha yararlı gördüğü bir başka yaklaşımı tercih edebilir.
Prof. Dr. Tevfik Özlü
|