Sebzeyi ve meyveyi mevsiminde yiyin
Yazlık sebze ve meyvelerin, kış aylarında yüzde 70 kanserojen etkilerinin olduğuna dikkat çeken Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV), sera ürünlerinden uzak durulması gerektiği uyarısında bulunuyor. "10 Kasım 2006 ila 1 Nisan 2007 tarihleri arasında salatalık, domates, patlıcan, biber, şeftali, karpuz, erik, muz gibi yaz sebze ve meyveleri yemeyin" çağrısında bulunan LÖSEV, sebze ve meyvelerin mevsiminde yenmesi gerektiğini vurguluyor. Kış aylarında satın alınacak bu gıdaların hiçbirinin doğal ortamlarda, tarlalarda, güneş ışığında ve doğal gübrelerle yetiştirilmediği ifade ediliyor. Tüm yaz sebze ve meyveleri; kış aylarında, naylon örtü ve benzeri kaplamaların altındaki seralarda, sıcak ortam sağlamak için yakılan kaloriferlerle yetiştiriliyor. Bu gıdalar, aşırı miktarda kullanılan hormonlarla büyütülüyor ve böceklerden korunmak için yine aşırı miktarda kullanılan tarım ilaçlarıyla yetiştiriliyor. Çabuk bozulmasın diye erkenden toplanıp sandıklandığı için de vitamin ve mineralleri eksiliyor. Hem kansorojen hem de pahalı olan bu gıdaların yerine; kışın yetişen ve vitamin ile minerallerden zengin olan ıspanak, pırasa, karnabahar, yerelması, elma, portakal, mandalina gibi kış sebze ve meyvelerinin tercih edilmesi gerekiyor.
|