|
|
Restoranlarda hesaba dikkat!
Konuyu anlatan arkadaşım bu mevzuya çok takmış. Haksız da sayılmaz. Geçen gece Etiler'deki Da Mario adlı restorana yemeğe gitmişler. Siparişlerini verdikten sonra sohbete başlamışlar. O sırada masaya yaklaşan garson, tıpkı şarap gösterir gibi elindeki iki şişe suyu göstererek, "Gazlı mı gazsız mı tercih edersiniz?" diye sormuş. Tıpkı Avrupa'daki restoranlarda yaptıkları gibi. İyi ama Türkiye'de gazlı su içme alışkanlığı yok ki. Masadakilerden biri soruya fazla takılmadan 'gazsız lütfen' demiş; dönmüş sohbete devam etmiş, garson da sulardan birini açıp, masaya servis yapmış. Gece boyunca da kimse ne marka su içtikleriyle ilgilenmemiş. Ta ki yemek sonrası önlerine gelen hesapta üç şişe su için '30 YTL'yi görene kadar! Garsonu çağırmışlar ve bir şişe suyun nasıl 10 YTL olduğunu sormuşlar. Garson da suyun bir İtalyan markası olduğunu söylemiş. Masadakiler 'İyi ama biz sadece su içmek istedik, niye bize normal su getirmediniz?' diye sormuşlar. Mantıklı bir yanıt yok tabii. Yetkili şef, özür dileyerek suların parasını hesaptan düşmüş. Bu olayı dinledikten birkaç gün sonra aynı konuda bir sohbete daha tanık oldum. Nişantaşı Sofa Otel'deki Tuus'ta da aynı marka su veriliyormuş. Nedir bu? Türk sularının kaynağı mı kurudu? Yoksa İtalyan suyunun bilmediğimiz bir özelliği mi var? Eğer İstanbul'da ünlü restoranlara gidiyorsanız, gelen hesapta suyun karşısına kaç lira yazıldığına bir bakmanızı tavsiye ederim.
|