|
|
|
''Afet 2006 Arama ve Kurtarma Tatbikatı'' sona erdi
İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü organizasyonunda, Türk Silahlı Kuvvetleri ile koordineli olarak İstanbul'da 3 gündür 5 ilçede devam eden ''Afet 2006 Arama ve Kurtarma Tatbikatı'', değerlendirme toplantısıyla sona erdi.
Tatbikatın son günü, İstanbul Valiliği İl Afet Yönetim Merkezi'nde, Vali Vekili Ergun Güngör başkanlığında, Vali Yardımcısı Adem Karahasanoğlu, İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Kıdemli Albay Ünal Karaosmanoğlu, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve İl Sağlık Müdür Vekili Mehmet Bakar'ın da aralarında bulunduğu yetkililerin katılımıyla değerlendirme toplantısı yapıldı.
Toplantının
ardından yapılan basın açıklamasında, tatbikatın afet koşullarındaki müdahaleler ve öncesinde alınan tedbirlerin, kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyonun denendiği bir faaliyet olarak icra edildiği kaydedildi.
Açıklamada, ''Tatbikat faaliyetleri helikopter ile havadan keşif, ilk hasar tespiti, arama ve kurtarma, yangınların söndürülmesi, doğalgaz, su, elektrik, telefon gibi altyapı hasarlarına müdahale, kimyasal madde ile kirlenen alanın temizlenmesi, ilk yardım ve sağlık, çadırkent tesisi, iaşe-ibate ve Sabiha Gökçen Havaalanındaki insani yardım ve kabul merkezinden, Kartal ilçesinde kurulan Mehmetçik çadır kentine kadar lojistik sistemin çalıştırılması şeklinde icra edilmiş olup, senaryonun icrasında herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmamıştır'' denildi.
Tatbikat sayesinde kriz yönetimi uygulamalarının değerlendirilmesi, afete ilişkin planların denenerek eksiklerinin tespiti, askeri ve sivil ulaştırma imkanlarının denenmesi, sivil asker işbirliği, ilk ve orta dereceli eğitim kurumlarında öğrenci ve öğretmenlerin hareket tarz ve hareketlerinin denendiği ifade edildi.
Açıklamada, tatbikata 257 resmi-özel kurum ve kuruluş ile 21 gönüllü kuruluştan toplam 5644 personel ve 1469 araç katıldığı, ayrıca 2392 okulda 2 milyon 256 bin 354 öğrenci ve 1670 kurs, dersane ve özel eğitim kurumundan 571 bin 654 kişi olmak üzere, 2 milyon 828 bin 8 kişinin katıldığı tahliye tatbikatı da icra edildiği bildirildi.
TATBİKAT, YAKLAŞIK 3 MİLYON YTL'YE MAL OLDU
Vali Yardımcısı Adem Karahasanoğlu da toplantı sonrası basın mensuplarının soruları üzerine, 7 Kasım'da saat 11.00'de başlayan tatbikatın bugün saat 15.00'te sona erdiğini söyledi. Tatbikatın genel olarak son derece yararlı olduğunu vurgulayan Karahasanoğlu, senaryo gereği planlanan tüm aşamaların gerçekleştirildiğini kaydetti.
Tatbikata katılan tüm unsurların verilen görevleri başarıyla yerine getirdiğini anlatan Karahasanoğlu, ''Tabi bunun yanı sıra ufak tefek aksaklıklar oldu. İntikallerde gecikmeler oldu. Bunun da nedeni, özellikle acil ulaşım yolunun vatandaşlar tarafından işgal edilmesi ya da ulaşımda o güzergahı kullanmaları. Bu da tatbikat sahasına gidecek ekiplerin gecikmesine neden oldu'' diye konuştu.
Tatbikatta haberleşmenin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sağladığı mobil haberleşme araçlarıyla yapıldığını ifade eden Karahasanoğlu, ''İstanbul Sismik Riski Azaltma ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında, İstanbul'un 32 ilçesini kapsayan telli, telsiz ve uydu destekli haberleşme sistemi kurulması projesi var. Onun ne kadar gerekli olduğu bu tatbikatla ortaya çıktı. Zaten İSMEP'in müşavirlik hizmeti tamamlandı. İnşallah önümüzdeki yıllarda onun yatırımı da gerçekleşecek'' şeklinde konuştu. Karahasanoğlu, bir soru üzerine de ''Tatbikat, yaklaşık 3 milyon YTL'ye mal oldu'' dedi.
Vatandaşların da olası bir depreme karşı mutlaka kendi üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerektiğini kaydeden Karahasanoğlu, ''İnsanlar mutlaka arama-kurtarma ve ilk yardım eğitimini almalı. Çünkü afet gibi bir olayın üstesinden sadece valilik, resmi kurum ve kuruluşlarla gelmek mümkün olmaz. İstanbul'da yaşayan vatandaşların hepsi bu taşın altına elini sokarsa başarılı oluruz'' diye konuştu.
AA
|