|
|
|
|
Sağlık piramidiyle güzel bir cilt ve dinç bir vücut
Güzel bir cildi, sağlık piramidinin yansıyan ışınları gibi düşünün. Bunun temelinde; piramidin en alt basamağı olan 'hastalığa yakalanmamak' yer alır. Piramidin ikinci basamağını duygusal hayatınızı zenginleştirmek oluşturur. Piramidin en üst tabakası ise sağlıklı beslenmeyle ayakta durur.
Yıldızların doktoru Howard Murad'ın ABD'de en çok satanlar listesinde bulunan 'Murad Metodu' kitabındaki cilt bakımı formüllerini sizin için derledik. Dizinin son bölümünde Dr. Murad, güzel görünmenin, insan sağlığından kopuk düşünülemeyeceğini vurguluyor: Güzel bir cilt, insanın duygusal, fiziksel ve ruhsal iyiliği ile ortaya çıkan sağlığının yansımasıdır. Temelini, piramidin en alt basamağı olan hastalığa sahip olmamak oluşturur. Hastalık veya yaralanma olduğunda ya da acil ve hızlı tedavi gerektiğinde, temel sağlam değilse geri kalan her şey zayıflar. İyi olma bakımından piramidin ikinci basamağını, duygusal hayatınızın birçok unsuru ile sağlıklı ve kendine bakmaya yönelik bir hayat biçimi arasındaki denge oluşturur. Hayatınızda tutkuların ve ilgi alanlarının olması, diğer insanlarla güçlü ilişkiler kurarak yalnızlıktan kaçınmak, düşmanlık ve sinirden uzak, sevgi dolu yaklaşımlar ve yeteneklerinizi iyi kullanmanın verdiği tatmin hissi, bu aşamadadır. Kendinize bakmak demek, vücudunuza iyi davranmanız anlamına gelir: Egzersiz yapmak, yeteri kadar uyumak ve rahatlamak için zaman ayırmak.
DOSTLARINIZ OLSUN Duygusal ya da fiziksel krizler yaşayan insanların, bir iyileştirme topluluğunun parçası olmasının faydaları, birçok çevrede kabul ediliyor. Bu resmi bir destek grubu ya da daha gayri resmi arkadaş toplulukları veya aile olabilir. Kuaför salonunda ve berberdeki karşılıklı kişisel alışverişler bile kişiye, duygu ve endişelerini başka insanlarla paylaşma şansı verir. Ancak kriz büyük olmasa bile insanların bir topluluğun parçası olması, kendilerini iyi hissetmelerini sağlıyor. Bunun tersinin, yani yalnızlığın sağlık sorunlarına neden olduğunu biliyoruz. Son olarak; piramidin en üst tabakasını sağlıklı beslenme oluşturur. Sağlıklı beslenme ile ilgili düşünceme göre; çok çeşitli yiyeceklerle beslenmek vücudunuzun sesine kulak vermektir. Doğru besinlerle beslenmediğinizde, yeteri kadar su tüketmediğinizde veya yeterli kaloriyi almadığınızda vücudunuz sizi haberdar eder. Çok iştahlılık ve gerçek açlık arasındaki farkı öğrenin. En önemlisi, mahrumiyet hissini yok etmek! Çünkü bu durum normalde ihtiyaç duyduğunuzdan daha fazlasını tüketmenize sebep olur. Bu basamakta, zihninizi ve vücudunuzu; enerji, gelişim ve yenilenme için gerekli olan vitaminlerle donatmanız gerekir. Yüzlerindeki çizgiler yorgun, sıkıntılı, mağlup ve yaşlı görünmelerine neden olan erkek ve kadınlar gördüğümde, onları kendilerine tutkuyla bağlanabilecekleri şeyler bulmaları için teşvik ederim. Sinirli ya da üzgün olan insanların çoğu kendi potansiyelinin farkında değil. Bu, küçük kedinin aynaya bakarak kendini aslan gibi gördüğü çizgi filmin tam tersi bir durum. Genellikle aslan aynaya bakar ve küçük bir kedi görür. Bu, hepimizde daha fazlasını yapmak zorunda olduğumuz hissini yaratan şeydir. Ancak kendi güç ve kudretimize inanmadığımız için geride dururuz.
KENDİNE BAKMAK Bugün insanlar akne ya da egzama gibi cilt şikayetleri sebebiyle bana geldiğinde sadece antibiyotik ya da antienflamatuar (iltihap) bir krem reçete etmektense, kendilerine nasıl baktıklarını bana anlatmalarını istiyorum. Egzersiz yapıyorlar mı? Ne yiyorlar? İşleri nasıl? Ve özel hayatlarına tamamen saygılı olarak, hayatları ya da ilişkilerinde belirli bir gerginlik ya da stres durumu olup olmadığını soruyorum. Bir doktor olarak, hastalarımın hayat kaliteleri hakkında doğru bilgilere ulaşmanın; ciltlerindeki sorunu doğru olarak teşhis edebilmekte önemli payı olduğunu düşünüyorum. Elbette öncelikli amacım, ciltlerini tedavi etmek, fakat daha sonra bağışıklık sistemlerini devreye sokacak besin destekleri ve vücut-zihin tedavileri de uygularım. Bir insanı bir bütün olarak tedavi etmek, sadece cildinin durumunu iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda tüm sağlığını olumlu yönde etkiler. Neleri rahatlatıcı ve yenileyici bulduğunuzu öğrenmenin yanı sıra, vücudunuzda, fiziksel ve duygusal durumunuzda neler olup bittiğini de algılamanız gerekir. Tıpkı cildiniz gibi! Nasıl cildiniz değiştikçe cilt bakım programınızı değiştiriyorsanız, vücudunuzda da mevsim değişimleri, hormonal değişimler ve hayatınızdaki stres ve mutluluk durumuna göre bazı şeyleri değiştirmeniz gerekebilir. Gerçekten nasıl hissettiğinizi anlamak için haftada bir defa kendi kendinizi yoklamanın çok zor olmadığını düşünüyorum. Bunu bir tartıya çıkarak kilonuzu ölçmek gibi düşünün. Genel ruh haliniz nasıl? Enerji seviyeniz? Fiziksel durumunuzla ilgili hisleriniz? Nasıl aynaya bakarak yeni çizgiler ve kırışıklıkları tetkik ediyorsanız, duygusal durumunuzu da öyle değerlendirin. Hayatınızdan memnun musunuz, zorlanıyor musunuz ve sevdikleriniz sizi önemsiyor mu? Zamanınızın bir kısmını paylaşımlara ve başkaları için bir şeyler yapmaya ayırdınız mı? Bunlara verdiğiniz yanıtlara göre hayatınızı yönlendirmeye çalışmanızda fayda var. Hepimiz hayat denilen eşsiz bir hediyeyle dünyaya geldik. Ve hayat ne kadar stresli olursa olsun, onu en iyi şekilde değerlendirmek elimizde.
ESRA TÜZÜN
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|