|
|
|
Ette üç farklı KDV kayıtdışını besliyor
SETBİR Başkanı Erdal Bahçıvan, Unakıtan'a mektup yazarak kırmızı et toptan ve perakende teslimlerde tek KDV oranı uygulanmasını istedi.
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR ) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, kırmızı et toptan ve perakende teslimlerde tek bir oran üzerinden KDV uygulanmasının sektörde kaçağın ve kayıt dışılığın önüne geçeceğini belirtti. Bahçıvan, yüzde 1'lik KDV oranının sadece toptan teslimlerde uygulandığını belirterek, "Tüketicinin perakende teslimlerde ödediği vergi ise yüzde 8 ila 18 arasında değişiyor. Aradaki makasın 17 puan olması kayıtdışını özendiriyor" dedi. Bahçıvan, kırmızı et sektöründe uygulanan KDV oranına ilişkin, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a bir mektup gönderdi. Unakıtan'ın yanı sıra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan ve Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu'na gönderilen mektupta, kaçak ve kayıt dışılığın kırmızı et sektörünün en önemlisorunlarından biri olmakla birlikte, bunu düşük KDV oranlarına bağlamanın pek mümkün olmadığı belirtildi. Mektubunda, perakende teslim aşamasındaki oran artışının kayıt dışılığı özendirdiğini, vergi kaybı ile karmaşaya neden olduğunu ifade eden Bahçıvan, şunları söyledi:
'ÜÇ FARKLI ORAN OLMAZ' ''Kırmızı ette üç farklı oran uygulanıyor. KDV oranlarının yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Kırmızı et toptan ve perakende teslimlerde yüzde 1, yüzde 8 ve sucuk, salam, sosis gibi ürünlerde yüzde 18 KDV uygulanıyor. Bu farklılık ortadan kaldırılmalı ve süt ve süt ürünleri sektöründe olduğu gibi yüzde 8 olarak tek bir oran uygulanmalı. Böylece kayıtdışılığın önüne geçilebilir. Karkas alımda yüzde 1, kasapta yüzde 8, işlenmiş et ürünlerinde yüzde 18 KDV olmaz. Aradaki makas, farkı maliyet yaratıyor. O yüzden fiş vermiyorlar."
|