|
 |
 |

Türklere ucuz 'Türk kalbi'
Türk uzmanların geliştirdiği 'Türk Kalbi' isimli kalp pompası projesi iki yılda hayata geçecek. Dışarıda 75 bin dolara takılan pompaya ihtiyaç kalmayacak.
Türkiye'nin ilk yapay kalp pompasının yapımı için çalışmalara başlandı. "Heart Turcica-Türk Kalbi" adı verilen ve 2 yıl içinde tamamlanması beklenen kalp pompası projesi milyonlarca kalp hastasına umut ışığı olacak. Proje bittiğinde yurtdışında 75 bin dolara takılan kalp pompası da, Türkiye'de çok daha ucuza takılabilecek. Yaklaşık 4 milyon kalp hastasının bulunduğu Türkiye'de nakil bekleyen 3 bin civarındaki vatandaştan, yılda sadece 20'sine nakil yapıldığı gerçeğinden yola çıkan Türk bilim adamları, soruna çözüm bulmak için kolları sıvadı. Türk bilim adamları, binlerce kalp hastasına umut ışığı olacak Türkiye'nin ilk yapay kalp pompa sistemi olan "Türk kalbi" projesini, Antalya'da düzenlenen Türk Kalp Damar Cerrahisi Derneği 9. Ulusal Kongresi'nde tanıttı.
'İHRAÇ
EDECEĞİZ' Kongrede projeyle ilgili sunum yapan Yapay Organ ve Destek Sistemleri Derneği (TUYOD) Başkanı ve Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süha Küçükaksu, 12 kişilik Türk doktor ekibiyle projeyi hayata geçirmek için çalıştıklarını açıkladı. Prof. Dr. Küçükaksu, bir yıldır Yeditepe Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi, Makine Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği tarafından sürdürülen çalışmaların TÜBİ- TAK tarafından da desteklendiğini söyledi.
4 MİLYON HASTA VAR İthal edilen yapay kalp pompa sistemlerinin 70-75 bin dolarlık yüksek maliyetleri nedeniyle "Türk Kalbi" yapma çalışmalarına başladıklarını belirten Prof. Küçükaksu şu bilgileri verdi: "Türkiye'de yaklaşık 4 milyon kalp hastası var. Bunların 500 bini kalp yetmezliği hastalarından oluşuyor. Kalp nakli bekleyen hasta sayısı ise 2-3 bin civarında. Ancak Türkiye'de yılda sadece 20 kalp nakli yapılabiliyor. Bir yıldır üzerinde çalıştığımız bu projemizle bu soruna son verip yurtdışından çok daha ucuza hastalarımıza 'Türk Kalbi' takacağız."
Veysi SAĞLAM / MERKEZ
|