IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky, IMF'nin önceki yıllardan daha şeffaf hale geldiğini belirtirken "Bu kısmen IMF çalışmalarına daha çok ilgi duyulmasından, kısmen de IMF halka ne yaptığını anlattığında daha etkin olduğu için" dedi.
Küresel dengesizliklerin giderilmesi için mucize beklenmemesi gerektiğini kaydeden Lipsky, önümüzdeki yılların büyüyen belirsizlikleri getireceğini düşünmek için sebepler bulunduğunu belirterek IMF'nin ekonomik sorunların üzerine, ülkelerle birlikte, çok taraflı tartışma platformlarıyla gideceğini bildirdi.
Lipsky,
IMF'nin yayın organı Survey dergisinin IMF ve dünya ekonomisinin geleceğine ilişkin sorularını yanıtladı.
Dünya üzerinde özel sermaye akışının çok hızlı büyümesi sonucu IMF'nin mevcut sermayesinde düşüşler yaşandığı iddialarının anımsatılarak yöneltilen "IMF ilgi mi yitiriyor" sorusu üzerine Lipsky, "Kesinlikle hayır. IMF uluslararası para ve finansal sistem için bir Fon sağlamak amacıyla çok taraflı, ayrımcı olmayan ve hukukun üstünlüğü ilkesi temelinde kurulmuştur. Bu rolün eşi yoktur ve son derece yararlıdır. Dünya ekonomisinde son 15 yılda dramatik değişiklikler yaşandı, Fon'un rolünü kapsamlı ve kararlı bir şekilde yerine getirmesi için kendisini buna adapte etmesi gerekmektedir" dedi.
BELİRSİZLİK BEKLENTİSİ
Lipsky, "Son aylarda IMF ilk çok taraflı konsültasyonlara girişti. Çin'le Euro bölgesiyle, Japonya, Suudi Arabistan ve ABD'yle ağır küresel dengesizlikleri çözmeyi denemek için. Finansal piyasaların bu mekanizmanın bulunacağına inanmaları için bir sebep var mı" sorusuna şöyle yanıt verdi:
"Bu girişimin yararlı olacağına inanıyorum. Hisse senetleri piyasaları rekor yüksekliklere yaklaşıyor, uzun dönemli faiz oranları düşük, döviz piyasası göreceli olarak daha istikrarlı. Önümüzdeki yılların meydan okumaları ve büyüyen belirsizlikleri getireceğini düşünmek için iyi sebepler var. Örneğin ABD'de ekonomik büyümedeki son yavaşlama. Şu anda anahtar ekonomik oyuncuların küresel dengesizlik tartışmalarına dahil olması için kesinlikle doğru zamandır."
Lipsky, makroekonomik konuların sorumluluk ve başarıyla yönetilip yönetilmeyeceğine duyulan güvenin IMF üyesi ülkeler tarafından tartışılması gerektiğini bildirdi.
IMF HALKA ANLATIRSA ŞEFFAF
IMF'nin 1984'ten sonraki değişimi ve bu yılki yıllık toplantılardan sonra nereye yöneldiği konusundaki soruya da Lipsky, "Kurum kesinlikle daha büyümüştür. Sonra üyelikler şimdi gerçekten küresel bir nitelikte. Aynı zamanda daha şeffaf hale gelmiştir. Kısmen IMF çalışmalarına daha çok ilgiden, kısmen de IMF halka ne yaptığını anlattığında daha etkin olduğu için. Gelecek konusunda ise, yeni gerçekliklere uluslararası sistemi adapte etmede önde gelen rolü almaya ihtiyacımız olduğu konusunda geniş mutabakat var" dedi.
Fon'un yenilikçi çok taraflı konsültasyon girişiminin onaylandığını kaydeden Lipsky, "Bu yeni araç Fon üyelerinin karşılaştıkları kilit konularla ilgili, IMF'yi tartışmaların odağına almadan, kolektif bir şekilde görüşlerini iletmek için etkin bir yer sağlayacak" dedi.
IMF KÖKLERİNE DÖNECEK
IMF'nin düşük gelirli üye ülkelerle angajmanlarını güçlendirdiklerini belirten Lipsky, şöyle dedi:
"Önümüzde önemli mücadeleler bulunuyor. Uluslararası sistemde yeni enerjik bir rol için öneride bulunmuş durumdayız. Şimdi bu role layık olduğumuzu göstermeliyiz ve bunu sunabilmeliyiz. Tüm bunlar beni heyecanlandırıyor, özellikle de Fon'un köklerine ve onun eşi olmayan rolüne dönmesini sağlayacağı içinSon 60 yılda insanoğlunun tarihteki en büyük ekonomik gelişme sürecine tanıklık etmesi bir rastlantı değil. Ancak, son dönemde önemli gelişmeler olmasına karşın bunlar sistemle tutarlı olarak bütünleştirilemedi. Yeni ilerlemeler için yeni bir dönemi inşa etmek sorumluluk ve görevimiz var." "KÜRESEL DENGESİZLİK İÇİN MUCİZE BEKLENMESİN"
John Lipsky ayrıca, IMF'nin yaptığı "çok ülkeli" konsültasyonların ilk kez anahtar oyuncuların bu amaçla bir foruma sahip olduklarını gösterdiğini belirtirken, "Küresel dengesizlikleri çözmek için kimse mucize beklememelidir, ancak aynı zamanda küresel dengesizlikleri çözmek için mucizeye gerek olduğu da o kadar açık değil" dedi.
Son yıllarda global dengesizliklerin artışının temelinde büyük ekonomilerdeki iç talep büyümesinde yaşanan adım farklılıkları bulunduğunu da anlatan Lipsky, "Japonya'da ve Euro alanında büyümenin sektörel kaynaklarının ihracattan ayrılmasına da ihtiyaç var. Ve enerji ve hammadde üreten ekonomilerin şimdiki üretim fazlalarının önem kazanacağı varsayılıyor" dedi.
ASYA KAPLANLARI IMF'Yİ SULANDIRIYOR MU?
"Uluslararası rezervlerin Asya'daki yükselen piyasalar tarafından takviye edilmesi, IMF'nin geleneksel rolünü sulandırıyor mu" sorusuna Lipsky, "Bu, ülkelerin dış çalkantılara karşı kararlı olduklarını koyuyor. IMF rezervlerindeki takviye, 1997-1998'den sonra gelişen piyasalardaki yatırımlarda gözüken durgunluk ve politik tercihlerden dolayı ortaya çıktı. Yani rezerv takviyesi, uluslararası sistemin gelecekteki istikrar belirsizliğinin bir semptomu ve kriz önleme-çözmede varolan enstrümanlarının etkisi" yanıtını verdi.
John Lipsky uluslararası sermaye akışındaki keskin büyümelerin, IMF'nin geleneksel kriz önleme metodlarını bir derece işlevsiz hale getirdiğini kaydetti. Lipsky, "Bu, IMF'nin büyük bir krizde tehlikeli bir şekilde bozuk donanımlı olduğu anlamına mı geliyor" sorusuna, "Bugün Fon, likidite kayıtlarından hoşnut, öyle ki kuruluşun yeni bir meydan okumaya yanıt veremeyeceği gibi bir risk yok. Sizi tedirgin eden tehlikelerden nadiren zarar görürsünüz. En büyük riskler rıza göstererek almış olduklarınızdır" dedi.