|
|
|
|
Silahlara kafa tutan savaş tekniği:Ving Tsun
Artan hırsızlık ve gasp olayları nedeniyle kendinizi korumak istiyorsanız bu haber tam size göre! Ustaları, savaş sanatları arasında yer alan Ving Tsun tekniğinin en ölümcül silahtan bile tehlikeli olabileceğini söylüyor. Ancak çok zeki olmak şart!.
National Geographic'te yayınlanan 'Tarihin en ölümcül silahları' belgeselinde ele alınan 'Ving Tsun' adlı yakın dövüş tekniği, Savaş Sanatları Merkezi'nde (Martial Arts Club) meraklıları ile buluşuyor. Kulübün Almanya'da bulunan 'Ving Tsun Kung Fu Association-Europe Organization' adlı merkezinin Türkiye koordinatörü ve Türkiye'deki eğitmeni Sifu Nedret Kılıç, Ving Tsun tekniğinin bilimsel prensipler üzerine inşa edilen bir sistem olduğunu; bağırıp çağırma, tuğla kırma, uçan tekme, havada takla atma gibi gerçek hayatta yer almayan unsurları barındırmadığını anlatıyor... Kılıç, 'sadece zeki insanlar yapabilir' dediği teknikte kullanılan hareketlerin inanılmaz bir yumuşak ve akıcı olduğunu, ancak temas anında büyük bir tahribat ve yıkım yarattığının altını çiziyor. Nedret Kılıç'a göre insanların savaş tekniklerini öğrenme nedeni ise; geçen yıl sadece İstanbul'da cana ve mala gelen 94 bin 509 olayın gerçekleşmesi ve insanların kendilerini korumak istemeleri...
* Savaş tekniği olduğunu söylediğiniz Ving Tsun tam olarak nedir? Yakın dövüşün bilimsel yöntemlerle rafine edilmiş mükemmel halidir diye tanımlayabiliriz. Basit ve uygulanabilir yapıdadır, aşırı esneklik ve güç gerektirmez.
* Peki Ving Tsun için bir savunma sanatı diyebilir miyiz? Bu bir savunma sanatı değildir. Savunma sanatı kavramı bir yanılsamadır. Savunma sanatı öğretiyorum diyenler aynaya bir kez daha bakmalıdır. Nasıl 38'lik bir tabanca ya da nükleer füze ölümcül birer silahsa, Ving Tsun da rakibi etkisiz hale getirecek ölümcül bir silahtır.
* Peki bu savaş sanatını öğrenmek isteyen çok mu Türkiye'de? Evet, ancak önyargıları aşmak kolay değil. Ving Tsun öğrendiğinizde elleriniz silahınızdır ve kimse size ruhsat sormaz. Bizim eğitmen olarak ilk sorumluluğumuz ehil olmayanlara öğretmemek. Seçiciyiz...
ZEKİ İNSANLAR YAPABİLİR * Tekniği anlatır mısınız... Sistemde 6 form var, iki başlık altında toplanıyor. Çıplak el formları: 1- Siu Lin Tao 2-Chum Kiu 3-Biu Ji Aletli-Silahlı formlar: 1-Tahta adam formu 2-Uzun sopa formu 3-Çift bıçak formu. Çıplak el formları ve tahta adam formu silahsız yakın dövüşe ait kavram ve prensipleri içerir. Silahlar sonra öğretilir. İyi idman yapan yetenekli bir öğrenci sistemi yaklaşık 5 yılda tamamlar, genel hatlarıyla öğrenmiş olur, üzerine koyacağı deneyim ve bilgi birikimiyle öğretilenlerin inceliklerini kavraması ve ustalaşması zaman alır. Sokakta kendini koruyacak seviyeye gelmesi ise ortalama 1.5 yıldır. Eğitim esnasında herkese aynı prensipler ve teknikler gösterilirken; yaş, amaç ve fiziki kapasite değişkenleri, bireylere farklı davranılmasını şart koşar.
* Yani herkesin bildiği Ving Tsun farklı mı? Temel prensipler aynı öğretilir, ancak bir iş kadınına veya bir holding yöneticisine sert idman yaptırmanız olası değildir. Zaten Ving Tsun ancak zeki insanların öğrenebileceği bir sistemdir. Prensipleri öğrenip düzgün idman yapmanız yeterli olacaktır. Salt temas gerektiren idmanlar o denli gerekli değildir. Ancak 20-30 yaşlarında 'dövüşçü olmak istiyorum, sert idman yapmak istiyorum' diyen öğrencilerimize mutlaka farklı yaklaşırız.
* İnsanlar neden bu derece zor öğrenilen ve tehlikeli bir tekniğe ihtiyaç duysun ki? Türkiye'de 2005 yılı suç istatistiklerine göre geçen yıl polis mahallinde 353 bin 692 olay meydana gelmiş. Olayların dörtte biri İstanbul'da gerçekleşmiş ve suçların 3'te 2'si faili meçhul! 'Mala ve şahsa karşı' işlenen suçların illere göre dağılımında ilk sırayı 94 bin 509 olayla İstanbul almış. Kendinizi korumayı bilirseniz en azından daha rahat uyuyabilirsiniz...
* Bu tekniğin Türkiye'deki geçmişi nedir? Sistem ilk olarak 1983 yılında Emin Boztepe tarafından ülkemizde öğretilmeye başlandı. Otantik Ving Tsun sistemini ise bizim organizasyonumuz 2003 yılından beri öğretiyor.
Martial Arts Club Tel: (0212) 269 69 94
SEZEN BAŞARAN - GUNAYDİN
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|