Vergi teşvikleri dahil devlet yardımlarının koordinasyonu için ''özel bir birim'' oluşturuluyor.
AB ile yürütülen tarama görüşmelerinde, Avrupa Birliği tarafı, devlet yardımları konusunda Türkiye'de bir muhatap kurum bulunmadığını belirtti. AB temsilcileri, bu konuda düzenleyici bir kurum ve AB normları çerçevesinde de standartlar oluşturulmasını istedi.
Devlet Planlama Teşkilatı da (DPT), AB'ye uyum çerçevesinde teşkilat bünyesinde Devlet Yardımları Genel Müdürlüğü kurulması için bir Kanun taslağı hazırladı. Taslakta, söz konusu Genel Müdürlüğün bütün devlet yardımlarını koordine etmesi öngörüldü.
Ancak
Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı, devlet yardımlarının kendi görev alanlarına da girdiğini belirterek, yardımları düzenleyecek kurumun DPT bünyesinde yer almasına karşı çıktı.
Avrupa Birliğinin KDV istisnası dahil bütün vergi teşviklerini, yatırım teşviklerini ve kredi avantajlarını devlet yardımları kapsamında değerlendirdiğine dikkati çeken Maliyeciler ve Hazine bürokratları, bu konuda şu değerlendirmede bulundular:
''REKABET KURUMU DA BU İŞİ ÜSTLENEBİLİR''
''AB'ye göre, bütün teşvikler ve kredi avantajlarının yanı sıra iç pazardaki rekabet de devlet yardımları kapsamına giriyor. AB, örneğin bir Alman ya da Fransız firması ile Türk firmasına yönelik teşviklerin aynı olmasını istiyor. Bu aşamada devlet yardımları için oluşturulacak otorite önem kazanıyor. Bu kuruluş, DPT yerine, diğer bütün ilgili birimleri de içinde barındıracak şekilde faaliyet göstermeli. Bize göre, Rekabet Kurumu bu işi üstlenebilir. Rekabet Kurumu, bu yeni göreve göre yeniden organize edilir, Hazine, Maliye, TOBB gibi birimlerin temsilcilerini de alarak, devlet yardımlarıyla ilgili koordinasyonu sağlayabilir, otorite kurum olabilir.
AB, devlet yardımları konusundaki düzenlemenin biran önce çıkarılmasını istiyor. Yeni kurumun, devlet yardımları konusunda standartlar oluşturmasını ve standart birliği sağlamasını talep ediyor.''
MALİ KONTROL VE KAMU ALIMLARI
AB'nin, devlet yardımlarının koordinasyonunun yanı sıra kamu alımlarında yabancılara yönelik sınırlamaların kaldırılmasında da ısrar ettiğini kaydeden yetkililer, görüşmelerde Kamu İhale Kurumunun kapasitesinin genişletilmesinin de masaya getirildiğini vurguladılar.
Yetkililer, Birlik üyesi ülkelerin AB kaynaklarının kullanılması sırasında da etkin bir kamu alımları yönetimi istediğini bildirdiler.
Bu arada AB'nin, Birlik fonlarının hem katılım öncesi hem de katılım sonrası kullanımında mali kontrolün nasıl sağlanacağı konusu üzerinde de ağırlıklı olarak durduğunu anlatan yetkililer, ''Fonların kullanımında hangi yöntemlerin izleneceğini soruyorlar. Bu konuda herhangi bir suiistimal yaşanmaması için neler yapacağımızı soruyorlar. Avro sahteciliğine karşı ne gibi mekanizmalarımız bulunduğunu dahi masaya getiriyorlar'' dediler.