Serbest bölgeler yasası lojistik üs için değişecek
Maliye Bakanlığı, TİM'le yaptığı görüşmelerde Avrupalı büyük mağaza zincirlerinin beklediği Serbest Bölgeler Yasası'nın değiştirilmesi isteğini kabul etti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) devlet kuruluşları nezdinde yakla- şık üç yıldır sürdürdüğü Türkiye'de lojis- tik merkezlerinin kurulması girişimleri olumlu sonuçlandı. Temmuz ayında TİM Başkanı Oğuz Satıcı ile Maliye Bakanı Kemal Unakıntan'ın yaptıkları görüşme- nin ardından devam eden teknik düzeyde- ki toplantılarda, Maliye Bakanlığı, Ser- best Bölgeler Yasası ile antrepoların işle- yişini düzenleyen mevzuatta değişiklik ya- pılmasını kabul etti. Böylelikle transit ticarete ait kısıtlamalar ha- fifletilecek. Türkiye'de özellikle Avrupalı büyük mağazacılık ve perakende satış zincirlerinin ihti- yaçlarını karşılayabilecek lojistik merkezleri ku- rulabilecek. Mevcut düzenlemelerde Türkiye'den transit malların geçişinde konteyner boşaltması ve li- manlar arası aktarmalarda kısıtlamalar bulunuyor.
BAŞBAKAN'A
GİTTİ Yılbaşında tekstilde yapı- lan KDV indiriminin tekstil, hazırgiyim ve konfeksiyon sektörüne yararı olmadığı yö- nünde tartışmaların çıkması ardından TİM, Başbakan Re- cep Tayyip Erdoğan'la görü- şerek sektörün ihtiyaçlarına göre düzenlemeler yapılması ve kendi görüşlerinin alınmasını istemişti. Başbakan Erdoğan'ın bu istek- lere olumlu bakmasının ardından Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer ile toplantı yapıldı. Dinçer ile yapılan toplantıda 2003 yılından bu yana TİM'in gündeme getirmeye çalıştığı Türki- ye'de lojistik merkezleri kurulabilmesi isteği gün- deme getirildi. TİM'in taleplerinin genelde Maliye Bakanlığı'nın görev alınına girmesi nedeniyle, gö- rüşmeler Unakıtan'la devam etti. Unakıtan'la yapılan görüşmenin ardından Ma- liye bürokratları ile TİM yetkilileri arasında toplantılar devam etti. Lojistikle ilgili düzen- lemelere şekillenmeye başlarken, bakan- lıkla eğitim ve tanıtım alanında da hazırgi- yim ve konfeksiyon sektörünün elini raha- talatacak düzenlemeler için çalışmalar de- vam ediyor. ESPRIT VE LIFUNG BASTIRDI Türkiye'de lojistik merkezlerinin ku- rulması için Türkiye'den büyük alımlar ya- pan Avrupalı hazırgiyim ve konfeksiyon zincirleri bu yönde taleplerini iletiyordu. Coğrafi avantajları bulunması nedeniyle sadece mal alımları için değil, diğer ülkelerden yapılan alımların da Türkiye'de kurulacak lojistik mer- kezlerinde toplanması isteniyordu. Böylelikle Avrupa'daki yüksek depolama maliyetlerine göre avantaj yakalanmış olacak. Ayrıca Avrupa'ya malların geleceği ülke sayısı azalacağı için planlama kolaylığı sağla- nacak. TİM'le yaptığı görüş- melerde dünya hazırgiyim mağazacılığı devi Esprit ve hazırgiyim ile aksesuvar ürünlerinde önde gelen teda- rik şirketlerinden Lifung, ta- leplerini iletti. Daha önce da İspanyol hazırgiyim şirketi Zara'nın üst düzey yöneticile- rinin de Türkiye'yi ziyaretin- de benzeri telepleri olmuştu. Öte yandan TİM Başkanı Oğuz Satıcı da yapı- lacak düzenmelerin Bayram Tatili'nden sonra kamuoyuna açıklanacağını söyledi. Lifung ve Es- prit gibi 15 şirketin Türkiye'de lojistik üssü kur- mak için beklediğini belirten Satıcı, "Tranist tica- rete ilişkin mevzuatın değişmesini bekliyorlar. Böylelikle Türkiye, bir geçiş ülkesi olma özel- liğini daha iyi kullanabilecek" dedi. Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün yanısıra konteyner li- mancılığı yapan şirketlerinde transit ticarete iliş- kin benzeri talepleri bulunuyor.