Emlak GYO Yönetim Kurulu Üyesi Demiröz, "İstanbul'da 2 milyon konutun dönüşüme ihtiyacı var, bu da 1-2 trilyon dolarlık iş hacmi demek" dedi.
Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Demiröz, İstanbul'da 2 milyon konutun dönüşüme ihtiyacı olduğunu belirterek, "Bu da, yaklaşık 1-2 trilyon dolarlık bir iş hacmi yaratacaktır" dedi. Türkiye Konut Finansmanı Zirvesi'nde konuşan Demiröz, gecekondu ve kaçak yapılaşmanın 2000'li yılların başından itibaren hızlı kentleşme nedeniyle önlenemediğini ve dar gelirli vatandaşın konut ihtiyacının arttığını ifade etti. Kentleşme seyrine bakıldığında 1945'ten sonra sanayileşme ile başlayan göç nedeniyle büyük şehirlerde gecekondu ve kaçak yapılaşmanın arttığına işaret eden Demiröz, "Türkiye'deki illerin yarısında, nüfusu 70 binin üzerindeki ilçelerde gecekondu ve kaçak yapılaşma var" dedi. Demiröz, Türkiye'deki mevcut konutların yüzde 60'ının günün anlayışına uygun olmadığını, konutların ortalama yaşının 20-30 yıl arasında bulunduğunu dile getirerek, artık insanların sağlam, pratik ve kaliteli konutlarda yaşamak istediklerini söyledi. Bu isteğin gayrimenkul sektörüne de yansıdığını belirten Demiröz, 5-10 yıllık orta vadeli dönemde 16 milyonluk konut stoğunun yaklaşık 10 milyonunun yenilenmesi gerektiğini söyledi.
280
BİN KONUTA ULAŞTIK Demiröz, TOKİ'nin uygulamalarından da bahsederek, alternatif uygulamalarla konut piyasasını koordine etmeyi, özel sektörün gitmediği ihtiyaç bölgelerinde konut ihtiyacını karşılamayı, özellikle alt gelir düzeyindeki vatandaşları kira öder gibi ev sahibi yapmayı, belediyelerle iş birliğiyle gecekondu değişimini gerçekleştirmeyi amaçladıklarını anlattı. TOKİ'nin 81 il ve 210 ilçede toplam 280 bin konuta ulaştığını bildiren Demiröz, idarenin yaptığı ilköğretim ve lise sayısının da 250 olduğunu ifade etti. Demiröz, TOKİ'nin yatırımları için bütçeden pay almadığını, faaliyetlerini kendi kaynağını üreterek yürüttüğünü belirterek, ''TOKİ, özel sektörle de etkin bir işbirliği yakalamıştır'' görüşünü aktardı.