"Enerji sıkıntısı, ekonomik büyümeyi tehdit ediyor''
Vladimir Putin, 10 yıl içinde yurt içi milli hasılayı ikiye katlamayı planladıklarını ancak ülkenin net ve iyi bir enerji programının olamayışının mevcut planları tehdit ettiğini söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Putin, Rus kabinesiyle dün akşam Moskova dışındaki konutundaki toplantısında yaptığı konuşmada, 10 yıl içinde yurt içi milli hasılayı ikiye katlamayı planladığını belirterek, ''net ve iyi tanılanmamış bir enerji'' programının olmamasının ekonomik büyümeyi engellediğini kaydetti. Ülkedeki ekonomik büyümeyi ve buna paralel olarak artan enerji tüketimini göz önünde bulundurarak elektrik üretiminin geliştirilmesini amaçlayan net ve kapsamlı bir planın henüz bulunmadığını ifade eden Putin, ''Ekonomi, sadece doğal gaza dayanmamalı'' diye konuştu. Toplantıda hazır bulunan Rusya Birleşik Enerji Sistemleri Kurumu (UES) üst yöneticisi Anatoli Çubays da Rus gaz devi Gazprom'u şikayet ederek, santraller için Gazprom'dan yeterince gaz alamadıklarını, bu kış mazot kullanacaklarını söyledi. Putin, bunun üzerine UES ve Gazprom gibi şirketlerin kendi stratejileri olabileceğini belirterek, Başbakan Mihail Fradkov'dan en kısa sürede bu konuyla ilgili bir çalışma yapmasını istedi. Gazprom, düşük fiyat yüzünden gazı iç piyasa yerine mümkün olduğunca dış piyasaya satmak istiyor. Rusya'da enerji tüketimi son 5 yılda yıllık yüzde 2 oranında artarken, bu yılın ilk 9 ayında enerji tüketiminin yüzde 4.8 oranında arttığı kaydedildi.
EKONOMİ
% 6.8 BÜYÜYECEK Öte yandan Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Aleksi Ulyukayev, güçlü yatırımların artışından dolayı Rus ekonomisinin yıl sonuna kadar yüzde 6.8 oranında büyüyeceğini söyledi. Ulyukayev, Moskova'da bankacılık sektörüyle ilgili düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, bu büyümenin 3 ana unsurunun olduğunu belirterek, ''ihracat, tüketici talebi ve yatırımlar'' diye konuştu. Rekor düzeydeki ticaret hacmine rağmen ihracatın bu büyümenin sadece yüzde 2'sini oluşturduğunu belirten Ulyukayev, büyümenin çok yüksek oranda yatırımların artmasından kaynaklandığını kaydetti. Petrol fiyatlarının aniden düşmesi halinde ticaret dengesindeki fazlalıktan keskin düşüş olacağı uyarısında bulunan Ulyukayev, ''İhracattaki artışın en önemli faktörü fiyattan kaynaklanıyor, ama ithalatın artması net bir şekilde miktara bağlı'' dedi.