|
|
Tüp anne babalık kaç kere denenmeli?
Bebek özlemi sınır tanımıyor! Çocuğunu kucağına alma hayaliyle tüp bebek merkezlerinin kapısını çalan çiftler, başarısız sonuçlarda umudunu kaybetmiyor ve yeni denemelerden kaçınmıyor. Her ne kadar doktorlar, 6'ncı denemeden sonrasını tavsiye etmeseler de 'mucizeler' olabileceğini de kabul ediyorlar.
Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Sağlığı Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Aydın Arıcı, başarısız tüp bebek uygulamaları ile ilgili bilgi verdi.
* Başarısız tüp bebek gebeliklerinden sonra yeniden deneme yapılmalı mı? Tüp bebek denemelerinde her zaman başarılı sonuç elde etmek mümkün değil. Bu noktada; tıbbın her şeyi açıklayamaması nedeni ile 'kader, şans, alın yazısı' gibi yorumlar getirilebiliyor. Ancak tıp adamlarının önerisi; yeniden deneme yapılmasıdır.
* Tüp bebekte başarısız olma yüzdesi ne kadar? Tüp bebek başarı oranlarında en önemli faktör, kadının yaşı. Yaş ilerledikçe başarısızlık oranları artar. Bunun en önemli nedeni; yaşın ilerlemesi ile yumurtalarda genetik bozuklukların daha sık görülmesidir. Genellikle iyi tüp bebek programlarında eğer kadının yaşı 35'ten genç ise her şey mükemmel gitse bile, başarı oranı yaklaşık yüzde 60 civarında. 35- 37 yaş gurubunda hamilelik oranları yüzde n5'e iner. 38-n0 yaş gurubunda ise bu oran yüzde 30 civarındadır. Bu oran, n0-n2 yaş gurubunda yüzde 20'ye iner ve n2'nin üstünde daha da düşük sayılara ulaşır. n5 yaş ve üstü kadınlarda her denemede hamile kalma şansı yüzde 5'in altındadır. Kadının yaşının ötesinde bir çok başka faktör de başarıyı etkiler. Bunların başında; erkeğin spermlerinin, kadında yumurtlama fonksiyonlarının normal olup olmaması, rahim yani 'uterus'ta her hangi bir sorun olup olmaması gelir.
* Bir aile en fazla kaç denemede bulunmalı? Bir ailenin en fazla kaç denemede bulunacağı, biraz o ailenin maddi ve manevi gücüne bağlı. Ancak genç bir çiftin genel olarak 2-3 deneme içinde hamile kalması gerekir. O nedenle bir kez başarısız sonuçla umutsuzluğa kapılmamaları gerekir. n0 yaş üstü gurubunda ise başarısızlık oranları normal olarak yükseldiği için deneme sayısı artabilir. Fakat örneğin, altı denemede başarısız olmuş bir çiftin yedinci denemede başarılı olma şansı çok düşük. Bir sayı vermek gerekirse; genel olarak altıdan fazla deneme pek tavsiye edilmez. Bu tavsiye, vücuda bir zarar verme korkusundan ziyade, artık başarı olasılığının çok azalmış olması nedeniyledir. Her konuda olduğu gibi bu konuda da istisnalar vardır; arada sırada gazetelerde haber olarak okuruz, örneğin 12 başarısız denemeden sonra 13'üncü denemede hamile kalan çiftlerin hikayelerini. Burada dikkat edilmesi gereken husus; bunların gazete haberi olacak kadar nadir olaylar olduğudur.
* Her deneme bir sonrakinin başarısını etkiler mi? 2005 yılında yayınlanmış bir bilimsel makaleye göre; daha sonraki denemelerde başarı şansı sürekli olarak bir öncekinin yarısı kadardır. Burada yapılması gereken; başarısızlığın sebeplerini en ince ayrıntılarına kadar inceleyip, sorunu gidermek. Bir sonraki denemenin başarı şansını arttırmanın en doğru yolu budur.
* Denemelerin sayısı kanunla sınırlanmalı mı? Tüp bebek denemelerinin sayısı, ancak genel sağlık sigortası olan ve tüp bebek masraflarının devlet tarafından karşılandığı ülkelerde sınırlandırılabilir. Örneğin; İskandinav ülkelerinde tüp bebek tedavisi tamamen devlet tarafından karşılanır, ancak 3 deneme ile sınırlıdır ve yaş sınırı konmuştur. Avustralya'da 6 deneme ile sınırlanmıştır, İsrail'de ise sınır yoktur. Ancak hiçbir ülkede, kendi tedavi masraflarını karşılayan çiftlerin demeleri sınırlandırılmamıştır.
ESRA TÜZÜN
|