|
|
|
Kapkaççı tutuklu yargılanacak
TBMM Adalet Komisyonu, büyük kentlerde artan hırsızlık ve yaralamalara karışanların serbest bırakılmasının toplumda yarattığı rahatsızlığı dikkate alarak düzenleme yaptı.
Komisyon, ''silahla kasten yaralama, hırsızlık ve yağma'' suçlarını, tutuklama kararı verilecek suçlar arasına aldı.
AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan'ın başkanlığında toplanan Komisyon, AK Parti Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ ile 11 milletvekili tarafından verilen, çeşitli kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifinin görüşmelerine devam etti.
Komisyon,
yasa teklifinin 18 maddesini, bazı değişikliklerle benimsedi.Yasa teklifinin benimsenen maddelerine göre, kasten yaralamanın vücutta kemik kırılmasına veya çıkığına neden olunması halinde verilecek 3 yıla kadar ceza, kırık veya çıkığın hayati fonksiyonlarındaki etkisine göre yarı oranında artırılacak.
Taksirle yaralama filinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbi müdahaleyle giderilecek ölçüde hafif olması halinde, soruşturulması ve kovuşturulması, şikayete bağlı olacak. Suçun bilinçli taksirle işlenmesi halinde şikayet aranmayacak.
Uyuşturucu veya uyarıcı madde suçlarında, kişinin tedavi olmayı kabul etmesi ve ''denetimli serbestlik tedbirinin'' gereklerine uygun davranması halinde, kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurma suçlarından, hakkında ceza verilmeyecek.
ÖRGÜTLÜ SUÇLARDA ETKİN PİŞMANLIK
TCK'nın etkin pişmanlık hükmü, örgütlü suçlarda, birden fazla uygulanmayacak.Kanuni temsilcisinin bilgisi ve rızası dışında evi terk eden çocuğu rızasıyla da olsa ailesini veya yetkili makamları durumdan haberdar etmeden yanında tutan kişi, şikayet üzerine 3 aydan 1 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.
Başkasına ait banka ve kredi kartlarını hukuka aykırı kullanarak haksız menfaat elde edenler, malvarlığına karşı işlenen suçlara ilişkin etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanabilecek.
DİĞER KANUNLAR İÇİN SÜRE, 2008'E UZATILIYOR
Diğer kanunların, TCK'nın genel hükümlerine uygun hale getirilmesi için 2006 yılı sonunda dolacak süre, 31 Aralık 2008'e kadar uzatılıyor. Duruşmada suçun hukuki niteliği değiştiği için görevsizlik kararı verilerek, dosya, alt dereceli mahkemeye gönderilmeyecek.
KASTEN YARALAMA, HIRSIZLIK VE YAĞMAYA TUTUKLAMA
Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) ''tutuklama kararı verilecek suçlar'' kataloğuna, verilen bir önergeyle yeni suçlar eklendi.
AK Parti'li Bozdağ ile CHP Tekirdağ Milletvekili Nuri Saygun tarafından hazırlanan önergeyle, CMK'nın tutuklama nedenlerini düzenleyen hükmünde değişiklik yapıldı. Büyük kentlerde artan hırsızlık ve yaralama olaylarına karışan kişilerin serbest bırakılmasının toplumda yarattığı rahatsızlık dikkate alınarak yapılan değişiklikle, ''silahla kasten yaralama, hırsızlık ve yağma'' suçları, tutuklama kararı verilecek suçlar arasına alındı.
Bozdağ ve Saygun'un imzasını taşıyan başka bir önergeyle de CMK'nın tutuklulukta geçecek süreyi düzenleyen hükmünde değişiklik yapılarak, ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen suçlarda en çok 6 ay olan tutukluluk süresi, 1 yıla çıkarıldı. Bu süre, zorunlu hallerde 6 ay daha uzatılabilecek.
Tutukluluk süresinin dolması nedeniyle salıverilenler hakkında, cezasına bakılmaksızın adli kontrole ilişkin hükümler uygulanacak. Çağrıldığı halde gelmeyen şüpheli sanık, tanık, bilirkişi, mağdur veya şikayetçinin zorla getirilmesine karar verilebilecek.
SAVCIYA, KAMU DAVASI AÇMAYA ERTELEME
Şüpheli veya sanık; çocuk, kendisini savunamayacak derecede malul veya sağır ve dilsizse, istemi aranmaksızın müdafi görevlendirilecek. Zorunlu müdafi görevlendirilmesi, alt sınırı 5 yıldan fazla hapis gerektiren suçlar için yapılacak.
Cumhuriyet savcısı, ''uzlaşma kapsamına giren, üst sınırı 2 yıl veya daha az süreli hapis cezasını'' gerektiren suçlardan dolayı, yeterli şüphenin varlığına rağmen, kamu davasının açılmasının 5 yıl süreyle ertelenmesine karar verebilecek.
GÖRÜŞMELER
Görüşmeler sırasında, AK Parti'li Bozdağ, ''silahla yaralama'' ve ''hırsızlık'' suçlarının tutuklama kararı verilecek suçlar arasında sayılmasını istedi. Toplumda bu suçların arttığına dikkati çeken Bozdağ, ''Sokaklarda, bıçakla, silahla dolanıyorlar. Bıçağı saplıyorlar, silahla ayağından vuruyorlar ama tutuklanmıyorlar. Sokaklarda çeteler, mafyalar türedi'' dedi.
Bu kişilerin kısa sürede serbest bırakılmalarının ya da tutuklanmamalarının adalete olan güveni zedelediğini ifade eden Bozdağ, dolandırıcıların bile CMK'daki katalogda bulunmadığı gerekçesiyle tutuklanmadıkları durumlar olduğunu kaydetti.
Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ramazan Özkefir de hırsızlığın, en çok işlenen suçlardan olduğunu ve toplumda rahatsızlık yarattığını ifade ederek, bunun, CMK'daki tutuklama kararı verilecek suçlar arasında sayılmasının, hakimlere kolaylık sağlayacağını söyledi.
Ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen suçlarda tutukluluk süresinin 1 yıla çıkarılmasının yararlı olacağını ifade eden Özkefir, mevcut uygulama dolayısıyla ''Güvenlik güçleri yakaladı, mahkemeler bıraktı'' diye yanlış bir kanı oluştuğunu anlattı.
''DALGA GEÇER GİBİ HIRSIZLIK YAPILIYOR''
Hırsızlık olaylarının arttığına dikkati çeken Başkan Köksal Toptan da ''Dalga geçer gibi hırsızlık yapılıyor. Hiçbir engel tanımıyorlar. İstedikleri eve giriyorlar. Yasa yapanlar olarak bu gelişmelere kayıtsız kalmamamız lazım'' dedi.
AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, bu suçlara karışan kişilerin tutuklanmasını istediklerini, ancak bu suçların da kataloğa eklenmesi durumunda ''çözümü olmayan bir yola girileceğini'' belirterek, CMK'daki tutuklamayla ilgili kataloğun tamamen çıkarılmasını istedi.
AK Parti Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu, hırsızlık suçlarına karışanların, ''adliyenin bir kapısından girip, diğer kapısından çıktıklarını'', bu durumun güvenlik güçlerinde moral bozukluğuna neden olduğunu belirtti. Kutlu, konunun çok önemli olduğunu, ancak ''ayaküstü'' düzenleme yapılmaması gerektiğini söyledi.
''İSTANBUL, RIO DE JANEIRO'YU GEÇTİ''
CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan, özgürlüklerin önemli olduğunu, ancak büyük şehirlerde suç oranlarının arttığını, bu durumun dikkate alınarak düzenleme yapılması gerektiğini anlattı. İstanbul'daki suç oranının, Rio de Janeiro'yu geçtiğini ifade eden Eraslan, ''Sokaklar, suç çetelerinin egemenliğinde. Geceleyin Kızılay'a, Sakarya Caddesi'ne inemiyorsunuz. Güvenlik güçlerinde bir moral bozukluğu var'' dedi.
Eraslan, ''tutuklama kararı verilecek suçlar'' kataloğunu genişletmenin bir anlamı olmayacağını, kataloğun kaldırılarak hakime takdir yetkisi verilmesi gerektiğini söyledi.CHP Tekirdağ Milletvekili Nuri Saygun, sadece ceza tedbirleriyle bu suçların önlenemeyeceğine dikkati çekti.Daha sonra, bir önergeyle ''silahla kasten yaralama, hırsızlık ve yağma'', ''tutuklama kararı verilecek'' suçlar arasına alındı.
SAVCIYA YETKİ VERİLMESİNDE TARTIŞMA
CHP'li üyeler, cumhuriyet savcısına, ''uzlaşma kapsamına giren, üst sınırı 2 yıl veya daha az süreli hapis cezasını'' gerektiren suçlarda, kamu davasının açılmasını erteleme kararı verilmesine karşı çıktı. CHP'li Eraslan, düzenlemenin ''kötü kullanımlara, suistimallere neden olabileceğini'' söyledi.
CHP Bursa Milletvekili Mehmet Küçükaşık, düzenlemenin yanlış olduğunu ileri sürerek, savcıya kamu davasının açılmasını erteleme yetkisi verilmesinin, işi ''mafyaya havale etmek'' anlamına geleceğini savundu.
CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç da düzenlemeye karşı çıkarak, Adalet Bakanı bir yere gittiğinde, cumhuriyet savcılarının ''hazır ol'' durumunda beklediklerini kaydetti.
Kılıç, düzenlemenin ''çok büyük şaibelere'' yol açacağını ve cumhuriyet savcılarını ''töhmet altında'' bırakacağını ileri sürdü. Kılıç, Adalet Bakanı'nın, aynı zamanda hükümet sözcüsü olarak görev yapmasını da eleştirdi.
AK Parti Ankara Milletvekili Haluk İpek'in, konuyla ilgili görüşlerini açıklarken, ''Bizim Adalet Bakanlığımızın uygulamaları...'' demesine itiraz eden CHP'li Kılıç, ''Sizin değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin Adalet Bakanlığı'' dedi.
İpek de ''Bizim iktidarımızda, Adalet Bakanlığı'nın ne kadar tarafsız olduğunun siz de farkındasınız'' diye karşılık verdi.
Cumhuriyet savcılığı yaptığını ifade eden AK Parti'li Köylü, hiçbir Adalet Bakanı'nın, savcılara talimat vermeyeceğini söyledi.
AK Parti'li Kutlu, cumhuriyet savcılarının, ''Adalet Bakanı'nı, önlerini ilikleyerek karşılamalarının idari görevleri olduğunu'' ifade ederek, ancak savcıların karar verirken bağımsız olduklarını kaydetti. Kutlu, ''Hiçbir Adalet Bakanı, görülmekte olan davayla ilgili talimat vermez'' derken, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mahmut Durdu, ''Seyfi Oktay, Mehmet Moğultay, delil toplama talimatı vermedi mi? Sayın Kılıç, onları kastetti herhalde'' diye konuştu.
''BAKAN, KABİNENİN EN KABİLİYETLİ BAKANIDIR''
Bunun üzerine Kılıç, Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in ismini vermeden, ''Van olayındaki, İstanbul'daki konferans olayındaki açıklamaları neydi?'' diye sordu.
AK Parti'li Kutlu, ''Van olayında, Adalet Bakanı'nın soruşturma açılması talebi vardır ama kararı veren HSYK'dır. Bakan, bizim bakanımızdır. Kabinenin en kabiliyetli bakanıdır. Ağzı iyi laf yaptığı için hükümet sözcüsüdür. Bu konuda gururluyuz'' diye karşılık verdi.
Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ramazan Özkefir, cumhuriyet savcısına ''kamu davasını açmayı erteleme'' yetkisi verilmesinin ''siyasi bir tercih'' olacağını, uygulamada bir sıkıntı olacağını sanmadığını söyledi. Özkefir, Adalet Bakanı'nın, cumhuriyet savcılarına yasal olarak, ''Sen bu davayı ertele'' diye talimat veremeyeceğini, Anayasa ve yasalarda böyle bir yetkinin yer almadığını kaydetti.
''ALLAH'TAN KORKUN...''
Eraslan'ın, kendisine söz verilmediği gerekçesiyle tepki göstermesi üzerine Başkan Toptan, ''Allah'tan korkun. Siz, ne zaman elinizi kaldırsanız, yazıp söz veriyorum'' dedi.
Toptan, ''Allah'tan korkarım, sizden korkmam'' diye yanıt veren Eraslan'a, ''Bizden korkmanıza gerek yok. Ben konuşurken, başkaları konuşurken, hep eliniz havada. Başkası yapsa, bu durum sizi rahatsız etmez mi?'' dedi.
ASKERİN TALEBİ
Milli Savunma Bakanlığı temsilcisi, Hakim Albay Ahmet Neşet Uncu, ''kamu davasının açılmasının ertelenmesi ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması'' müesseselerinin, askeri yargıda bazı problemlere yol açmasının söz konusu olduğunu söyledi.
Yeni düzenlemenin, üst sınırı 2 yıl veya daha az süreli hapis cezalarında, kamu davasının açılmasının erteleme yetkisi vereceğini, bu anlamda askeri yargıda birçok suç olduğunu ifade eden Hakim Albay Uncu, ''Amire ve emre itaatsizlik, firar, izin tecavüzü gibi bazı suçlar erteleme kapsamında kalacaktır ve bunlar askeri disiplini etkileyecektir'' dedi. Uncu, askeri yargıdaki suçların, düzenleme kapsamı dışında bırakılmasını istedi.Komisyon, çalışmalarına yarın devam edecek.
(AA)
|