|
|
|
Öğrenciye af okuldaki şiddeti artırıyor
İzmir Milli Eğitim Müdürlüğünün Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliği ile ilk ve orta öğretim okullarında yaptığı ''Okullarda Şiddet ve Yansımaları'' anketiyle İzmir'deki okullarda yaşanan şiddet eylemlerinin profili çıkarıldı.
Milli Eğitim Müdürlüğünün ''Okullarda Şiddet ve Yansımaları'' anketi kapsamında, İzmir'in 28 ilçesindeki 966 özel ve resmi ilköğretim ve ortaöğretim okulunda eğitim gören öğrencilerden, 23 anket sorusunu yazılı olarak yanıtlamaları istendi.
Öğrencilerin sorulara verdikleri yanıtlar, Dokuz Eylül Üniversitesinden Doç. Dr. Vedat Pazarlıoğlu, Öğretim Görevlileri Dilara Şeker, Emine Günay ve Elif Ertür tarafından değerlendirilerek rapor haline getirildi.
Hazırlanan
rapora göre, şiddete yönelik disiplin olayına karışan öğrencilerin, genellikle sınıfta kalan (yüzde 26.1) ve okula uyum sorunu yaşayan öğrenciler (yüzde 22) olduğu belirlendi, okul yönetimleri, çıkarılan öğrenci aflarının sorunları artırdığı yönünde görüş bildirdi.
Anketin ortaya çıkardığı bir diğer sonuç da özel güvenlik görevlisi ya da bekçi istihdam edilen okullarda, edilmeyen okullara oranla daha az şiddet olaylarıyla karşılaşılması oldu.
ŞİDDETE KARIŞMA YAŞI
Anket sonucunda hazırlanan raporda, emniyete intikal eden şiddetle ilgili disiplin olaylarında yıllara göre artış olduğu ifade edildi. Özellikle 2005-2006 öğretim yılında, 73 okulda emniyete intikal eden şiddete dayalı disiplin olayı yaşandığı kaydedildi.
Şiddete dayalı suçlarda disiplin cezası alan kız öğrencilerin dağılımı yıllara göre incelendiğinde, 8. sınıftan itibaren şiddete eğilim artışı olduğu belirlendi, erkek öğrencilerin şiddet eylemlerine katılma oranlarının 6. sınıftan itibaren artığı ifade edildi.
Milli Eğitim Müdürlüğünün hazırladığı anket, incelemeye alınan 966 okuldan sadece 218'inde güvenlik görevlisi bulunduğunu da ortaya koydu. Özel güvenlik görevlilerinin, daha çok metropoldeki okullarda bulunduğu tespit edildi.
DEÜ öğretim görevlilerince anket sonuçlarını değerlendirmek amacıyla hazırlanan raporun sonuç bölümünde, şu ifadelere yer verildi:
''Şiddeti okulda önlemenin yolları, veli ile işbirliği, öğretmen ve idarecilerin ortak tutumda olmaları, geleneksel değerlerin öğretilerek paylaşılması, okulun fiziki şartlarının uygun olması, iletişim, öğrencilere sosyal sportif ve kültürel faaliyet alanlarının sağlanması, demokratik okul ortamının oluşturulması, uygun yasal ve örgütsel olanakların oluşturulmasıdır.''
(AA)
|