'Sayenizde neredeyse vize ve ulaşım uzmanı olacağım'
Almanya Başbakanı Merkel, Türk işadamlarıyla bir araya geldiği toplantıda ülkesi ve AB'nin vize ve taşımacılıkta zorluk çıkardığı yönündeki şikâyetlere yanıt vermekte zorlandı.
Alman Başbakanı Angela Merkel, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte Çırağan Sarayı'nda düzenlenen Ekonomi Yuvarlak Masa Toplantısı ve Türk-Alman Ekonomi Forumu'na katıldı. Merkel, basına kapalı yapılan yuvarlak masa toplantısında ve forumda, ülkesinin işadamlarına iş amaçlı ziyaretlerinde çıkardığı vize sorunuyla ilgili şikayetleri dinledi. Toplantıda ayrıca, Almanya'ya taşımacılıkta Türk TIR'larına kotaların düşük tutulması ve şoförlere zorluk çıkarılmasından yakınıldı. Konuşmasında bu konuların resim toplantılarda da gündeme geldiğini aktaran Merkel, son olarak Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Çetin Nuhoğlu'nun sorunlarla ilgili uzun sorusunun ardından "Neredeyse ulaşım ve transit belgeleri konusundauzman olacağım" dedi. Vize konusundaki şikayetlerin Schengen ile ilgili olduğunu ve ülkesinin buna dahil olduğunu hatırlatan Merkel, Türkiye'deki üç temsilciliklerinin vize konusunda cimri davranmadığını söyledi. Merkel, vize sorununun çözümü için özellikle iş adamlarının şikayetlerinin giderilmesi yönünde tarafları bir araya getirecek bir toplantı düzenlenebileceğini kaydetti. Taşımacılık konusunda yaşanan darboğazın giderilmesini istediğini ifade eden Merkel, "Eğer fiyatları yukarı itecek bir uygulama yaşanıyorsa, bu malların serbest dolaşımı ilkesine aykırıdır" dedi. Gerekiyorsa AB nezdinde ilgilili mevzuatın değiştirilmesi için çaba harcayacağını belirten Alman Başbakan, " Kota artırııması da gerekiyorsayapılır" diye konuştu.
REFORMLAR DEVAM ETMELİ Türkiye'nin reformlara ara vermeden devam etmesi gerektiğini vurgulayan Merkel, "Bütün bu reformlar Avrupa'ya kendini beğendirmek için yapılmıyor. Bunlar Türk halkı için, Türkiye için bir kazanç. Büyüme hızınız uygulanan bu reformlar sayesinde gerçekleşti. Bunlar olmasaydı mümkün olmazdı. Bu sizin için de bizim için de 'kazan-kazan' dediğimiz bir durum. Burada bir ödünden söz etmek olmaz" diye konuştu. Türkiye'de yanlış bir algılama olduğunu ve "neyi yerine getirsek, hemen ardından yeni bir şey talep ediliyor" diye düşünüldüğünü belirten Merkel, "Yapılması gerekenler Ankara Protokolü'ndeanlatılıyor. Türkiye de buna taraf bir ülke" dedi. Ankara Protokolü'nün, en etkin temel özgürlük olan serbest mal ticareti konusunda önemli bir belge olduğunu ifade eden Merkel, "Sanki bizler Türkiye'nin yoluna ilave taşlar koyuyormuşuz gibi bir izlenim çıkıyor. Bence bu konu gerçekten yapıcı bir şekilde tartışılmalı'' dedi. Başbakan Erdoğan da özelleştirme çalışmalarının hızla devam ettiğini, 5 bin megawatt gücünde nükleer santral kurulma çalışması başlattıklarını söyledi. Erdoğan, bu çerçevede Almanya dahil olmak üzere bir çok ülke ile görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.