|
|
|
Dışişlerinden Fransa'ya uyarı
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Fransa'da sözde Ermeni soykırımının inkarının cezalandırılmasına ilişkin yasa teklifinin, iki ülke ilişkilerine telafisi çok ağır bir darbe indireceğinin açık olduğunu söyledi.
Tan, haftalık basın toplantısında konuya ilişkin soru üzerine, teklifin gündeme getirilmesinin kendilerinde ciddi rahatsızlık yarattığını belirtti.Sözcü Tan, "Ermeni konusu geçmişte ilişkilerimizi fazlasıyla zehirlemiştir. Ancak bu sefer söz konusu yasa teklifinin, iki ülke ilişkilerine ve geçtiğimiz dönemde yakalanmış olan ivmeye telafisi çok ağır bir darbe indireceği açıktır. Kamuoyumuzun tepkisinin kontrol altında tutulması mümkün olmayacaktır" diye konuştu.
Fransa'da
seçimlerin yaklaşmakta olduğunun bilincinde olduklarını, ancak
Türkiye'de de gelecek yılın seçim yılı olacağını anımsatan Tan, şöyle dedi:"Söz konusu yasa teklifinin Ulusal Meclis'te kabulünün ardından yürürlüğe girmesinin, uzun sürebilecek bir onay süreci gerektirdiği hepimizin malumudur. Bununla birlikte, 12 Ekim'de yasa bir kez Ulusal Meclis'te kabul edilirse Türk halkı bu gelişmeyi Fransa tarafından 'hasmane bir davranış' olarak algılayacaktır.
Hollanda'da sözde Ermeni soykırımını kabul etmeyen Türk asıllı milletvekili adaylarının parti listelerinden çıkarılması, Avrupa Parlamentosu'nda kabul edilen Eurlings Raporu gibi, Avrupa ile ilişkilerimizde bizi ve kamuoyunu bu kadar rahatsız eden yeterince sorunun bulunduğu bir ortamda, söz konusu yasa yürürlüğe girdiği takdirde Fransa ifade özgürlüğünü ortadan kaldırmış olacaktır. Bu ortamda, ortak tarih komisyonu önerimizin içinde yer almak isteyecek Fransız bilim adamlarının görüş bildirme imkanı da ortadan kalkmış olacaktır. Fransa, kendiliğinden bu süreçte yer alma olanağını da yok edecektir. Yasanın kabulü, ayak sürüyen Ermeni tarafının bu tutumunu sürdürmesini daha da cesaretlendirecektir."
"UMUYORUZ Kİ FRANSA'DA PARLAMENTO SAĞDUYUYLA HAREKET EDECEK"
Kararın, ekonomik bağlar üzerinde de çok olumsuz etkilerinin olacağına işaret eden Tan, Türkiye ile Fransa'nın tarih boyunca ilişkilerini geliştirmek için yatırım yaptığına dikkati çekerek, "Yılların emeğinin ürünü olan bu yatırım, bir celsede heba edilecek ve Fransa, tabir yerindeyse Türkiye'yi kaybedecektir" dedi.
Tan, endişelerinin büyük olduğunu kaydederek, "Umuyoruz ki Fransa'da parlamento sağduyuyla hareket edecektir ve bütün bu çağrılarımıza kulak verecektir" diye konuştu.
Türkiye'nin, bu yasanın engellenmesi amacıyla çok ciddi ve kapsamlı girişimlerinin olduğunu belirten Tan, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 4 ekimde Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'a mektup gönderdiğini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın, Türkiye'de iş yapan Fransız işadamlarıyla İstanbul'da görüşeceğini, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün de bugün Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy ile telefon görüşmesi yapmasının planlandığını söyledi.
Tan, TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Dülger, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, CHP milletvekili Şükrü Elekdağ ve AK Parti milletvekili Musa Sıvacıoğlu'nun yer aldığı bir milletvekili heyetinin de Fransa'da üst düzey temaslarda bulunarak, Türkiye'nin endişelerini dile getirdiğini hatırlattı.
Türkiye'nin Paris Büyükelçiliğinin de yoğun temaslarda bulunduğuna işaret eden Tan, büyükelçiliğin, Chirac'ın, Fransa Başbakanı Dominique de Villepin'ın, Ulusal Meclis Başkanının ve Fransa İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy'nin diplomatik danışmanlarıyla ve Dışişleri Avrupa İşleri Direktörü ile görüştüğünü anlattı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tan, büyükelçiliğin, bu görüşmelerinde endişelerini ortaya koyduğunu ve Türkiye'nin beklentilerini yinelediğini belirterek, "Bu tür temaslarımız devam edecek. Bizim Fransa'dan beklentimiz, bu yanlış adıma tevessül etmekten imtina edilmesidir" diye konuştu.
|