|
|
Emin Nedret İşli'nin 'ilk'leri ve 'en'leri
- Ülkemizin en zengin kütüphanesi kimde? - Ömer Koç'un dünya çapındaki koleksiyonu yalnızca maddi kıymetiyle değil, estetik açısından da çok zevkle, bilerek toplanmış bir kitaplıktır. Kitaba en ilgisiz birini bile silkindirip kendine getirebilecek müthiş bir kütüphanedir. Celal Şengör'ün kitaplığı da çok zengindir. Dünyada iki adet bulunan atlastan biri İngiliz Kraliyet Akademisi'nde diğeri Celal Şengör'de.
- Sattığınız en pahalı kitap hangisiydi? - Matbu kitaplar içerisinde, sattığınızda ev araba aldıracak çok az kitap vardır. Ama mesela biz bir yazma koleksiyonu 150 bin dolara sattık hem de Havai Adası'na.
- Topladığınız ilk kitabı hatırlıyor musunuz? - İlk kitabımı hatırlamıyorum ama Süleyman Demirel'in başbakanlığı döneminde 1970'li yıllarda 'Bin Temel Eser' diye karmakarışık, sistematiği olmayan bir seri hazırlanmıştı. 150'si basılmıştı ve ben bu seriyi tamamlamıştım. Seride Karagöz de vardı antikomünist bir Rus yazarın çevirisi de.
- İşinizi yaparken sizi en çok ne heyecanlandırır? - Sahaflıkta define bulma duygusu vardır. Hiç bilmediğiniz bir adrese çağırırlar. Çay kahve faslından sonra bir odaya geçersiniz. O oda sizin hayallerinizi yıkan bir oda da ya da tam tersi şapkanızın uçacağı mükemmel bir oda da olabilir.
- Turkuaz'ı en çok kimler ziyaret eder? - Enis Batur, Selçuk Altun, Celal Şengör, İKSV'nin Genel Müdürü Görgün Taner, Ara Güler ve tabii kitap koleksiyoncuları
-Hislerinize hâkim olamadığınız o ilk an? -1981 yılı. Çemberlitaş'ta Küçük Valide Han'da Mehmet Akif Ersoy'un damadının çıkarttığı Sebil'ül Reşat dergisinin idare odasına girdiğim anı unutamam. Çalışma masası, vantilatör, formalar, düzeltiler1945'te kilitlenmiş ve hiç açılmamış. 50 yıl geriye gitmiştim.
|