Bu mudur yani!
" Gerilime vesile olacak açıklamalardan kaçınılması gerekiyor. Kendisine söyledim. Ekonomi hassas, bunlardan olumsuz etkileniyor. Batarsa batsın, ben istediğimi söyleyeyim, olmaz. Büyükanıt Paşa da buna katılıyor, hassasiyeti var." Anayasasında "Ey millet, ey dünya, duyduk duymadın demeyin!" demese de, "Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir" diye ilan edilen Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanı, bu demokratik, laik, sosyal, hukuk devleti sanki sadece "Borsa ve piyasa" dan ibaretmiş gibi konuşuyor. "Hassasiyet" bu! "Demokrasi" den anladığımız bu. Neyse ki bu ülkenin yetkili ve sorumluları "hassas" kişiler.
Ben size girişle alakasız bir şeyler yazayım. Büyük fedakarlıklar ve inanılmaz bir cesaretle ortaya çıkardığımız bir listeyi açıklayacağım: Askeri Darbeyle İktidara Gelen, Halen Sayfiyede Yahut Adliyede Değil, Devlet Yönetiminde Bulunanlar Listesi. Kısaca; A.D.İ.G.H.S.Y.A..D.D.Y.B.L. En kıdemliden en çaylağa doğru: 1. Muammer Kaddafi, Libya, 1969 2. Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, Ekvator Ginesi, 1979 3. Lansana Conte, Gine, 1984 4. Blaise Compaore, Burkina Faso, 1987 5. El Abidin Bin Ali, Tunus, 1987 6. Ömer Hassan Ahmed el Beşir, Gambia, 1994 7. Pervez Müşerref, Pakistan, 1999 8. François Bozize, Orta Afrika Cumhuriyeti, 2003 9. Eli Uld Muhammed Val, Moritanya, 2005 10. Sonthi Boonyaratglin, Tayland, 2006. Görüldüğü gibi bu tip arkadaşların nesli tükenmekte adeta. Yarısının "din kardeşimiz" olması da ayrı bir gurur vesilesi.
Bir de şeye bakabiliriz. Bizdeki son darbe yahut askeri müdahaleden bu yana böyle şeylerin nerelerde olduğuna, olamadığına. Lakin 12 Eylül 80'i mi almalı, yoksa 28 Şubat 97'yi mi? Uzatmayayım, şöyle yapalım: 1980'den 1997'ye kadar "başarılı darbe" mekanları: Türkiye, Bolivya, Liberya, Surinam, Nijerya, Moritanya, Uganda, yine Nijerya, Haiti, Tayland, Cezayir, Peru (başkanın kendi darbesi). 1997'den 2006'ya "başarılı darbe" mekanları: Türkiye, Pakistan, Fildişi Sahili, Ekvador, Orta Afrika Cumhuriyeti, Sao Tome ve Principe, GineBissau, Haiti, Togo, Ekvador, Nepal (Kraliyetin anayasayı lağveden darbesi), Moritanya, Tayland. 1980'den 1997'ye "başarısız darbe" mekanları: İspanya, Kenya, Filipinler, yine Filipinler, Trinidad ve Tobago, Nijerya, Rusya, Venezüella. 1997'den 2006'ya kadar "başarısız darbe" mekanları: Fiji, Venezüella, Moritanya, Filipinler, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Çad, yine Kongo D.C., Ekvator Ginesi, yine Filipinler, yine Çad.
Uzak geçmiş hadi uzaktan geçmiş, geçirmiş. Ama bu yakın geçmiş. Kısmen; yıllarca faşizmle inledikten sonra Meclis'teki topal darbe girişimini Kral da dahil dört koldan savuşturan İspanya dışında; Bu güzide mekan ve mamur memleketler arasında, "Atatürk'ün muasır medeniyet yönü" diye gösterdiği herhangi bir misal var mı? Türkiye hariç! Sivil yahut asker, iktidarların, liderlerin, komutanların, partilerin veya ordunun ve de halkın; benzemekle övünebilecekleri kişiler ve memleketler bunlar mıdır? İdeal bir "Demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti" modeli oralarda mı aranmalıdır? Yoksa, Moritanyalı darbeci lider Muhammed' in sıfatı "Adalet ve Demokrasi İçin Askeri Konsey Başkanı"; Taylandlı darbeci general Boonyaratglin de "Anayasal Monarşi Altında Demokratik Reform Konseyi Başkanı". Bu mudur, "Bizde durum özeldir" derken, benzer düşmekten sıkılmayacaklarımız! Belli ki oralarda ekonomi hassas değil.
|