Cari açığa önlem için; yeni teşvik sistemi, Eximbank kredilerinde reform, AB'nin rekabet gücünü yitirdiği üretim alanlarında işbirliği, ara malı üretimine vergi desteği planlanıyor.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "Gizlemediğimiz tek sorun cari açık" açıklamasının ardından dış dengeyi iyileştirme çalışmaları hızlandı. Mayıs - haziran dönemindeki piyasa çalkantısından sonra gündeme alınan, IMF'nin "ikinci dalga gelebilir" uyarısıyla önem kazanan yeni paket, kısa ve orta vadeli önlemleri içeriyor. Maliye, DPT ve Dış Ticaret Müsteşarlığı kurmaylarının hazırlıklarını sürdürdüğü paket, vergi ve teşvik önlemlerinin yanı sıra etkin piyasa gözetim ve denetimini içeriyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın da önlem sinyali verdiği cari açıkla ilgili alternatif reçetede ayrıca, "Eximbank'ın kredi politikasında reform, Avrupa Birliği'nin (AB) rekabet gücünü yitirdiği üretim alanlarında işbirliği, kalitesiz mallara karşı tarife dışı engeller, imalat sanayi danışma kurulu oluşturulması, ara malı üreten sektörlere vergi desteği, temel tüketim dışındaki ithal ürünlerde ÖTV artışı" gibi önlemler dikkat çekiyor.
TEŞVİK
ELEŞTİRİSİ Hafta ortasında Sanayi Bakanı Ali Coşkun'un başkanlığında yapılan Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu'nda, otomotiv sanayinin sorunları masaya yatırılırken özellikle uygulanmakta olan teşvik tedbirleri sert bir dille eleştirildi. Önümüzdeki dönemde yatırımların, altyapısı uygun orta kademe merkezlere yönelmesi teşvik edilerek yeni sanayi odaklarının oluşturulması için ilke kararı alındı. Ayrıca Vergi Konseyi'nin, ara malı üreten yan sanayinin Kurumlar Vergisi yükünün azaltılması önerisi de gözden uzak tutulmuyor.
ÇİNE GÜMRÜK ÖNLEMİ Reel kur etkisi, enerji fiyatlarındaki artış riskinin yanı sıra cari açık üzerinde etkili olan bir başka faktör de ithalatın kompozisyonuna odaklanıyor. 2005'te 94 milyar dolara yükselen imalat sanayii ithalatının toplam ithalattaki payı yüzde 80.7 oldu. İmalat sanayii ithalatının 2000 yılında yüzde 55.9'u AB (25) ülkelerinden yapılırken bu oran 2005 yılında yüzde 49.8'e geriledi. Çin'den yapılan imalat sanayii ithalatı ise 2000'de 1.3 milyar dolar iken 2005'te 6.7 milyar dolara ulaştı. Çin'den kalitesiz ve ucuz mal girişine karşı gümrük önlemleri devreye girecek.