Büyükşehir Belediyesi, bir haftalık şirketin iki dev ihaleyi alması konusunda "Çok büyük şirketler de özgün nitelikteki bir yatırıma girerken o işe özgü yeni firmalar kurar. Bunda yanlış bir şey yok" diye açıklama yaptı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İnşaat şirketi Taşyapı'nın sahibi Emrullah Turanlı'nın bir günde kurduğu iki şirketin iki hafta içinde iki dev ihaleyi kazanması konusunda, "Çok büyük ve köklü sermaye grupları dahi, özgün nitelikteki bir yatırıma girerken onca firmaları bulunmasına rağmen o işe özgü yeni firmalar, hatta ortaklıklar kurarak katılmaktadırlar. Bunda yanlış olan bir şey yoktur" diye açıklama yaptı.
GEÇMİŞLE İLGİLİ ŞART YOK Büyükşehir yaptığı yazılı açıklamada, Kadıköy-Salı Pazarı ve Bahçelievler- Çobançeşme Fidanlığı ihalelerinin aynı gün yapıldığı, yeterlik şartlarında, ihaleye katılacak firmaların geçmişi ile ilgili bir zaman şartı aranmadığı, yap-işlet ihalelerinde böyle bir zorunluluk bulunmadığı bildirildi. Açıklamaya şöyle devam edildi: "İhale tarihinde, yeterlik şartlarını taşıyan ve teklif veren firmaların, ne zaman kurulduklarının, bu ihalede bir önemi olmamıştır. Bunun çok önemli bir kıstas gibi kamuoyuna sunulması doğru değildir. '51 milyon YTL'lik iki dev ihale' ifadesi de yanlıştır. Bu rakam adı geçen firmaya ödenecek bir rakam olmayıp, ihale öncesi bizim tarafımızdan tahmin edilen ve firmanın yapacağı yatırım bedelidir. Hiçbir şekilde belediye bu ihalelerde müteahhit firmaya bir kuruş dahi ödemeyecektir. Ayrıca firma tarafından sunulan teklif projelerde, tahmini toplam yatırım bedeli yaklaşık 120 milyon YTL'dir. Bu rakamın yüksek olması belediyenin lehinedir. İşin nihayetinde belediyeye devredilecek olan yatırım tutarıdır."
İHALENİN İLANI Belediye kaynaklarının harcanması yerine yap-işlet (kullanım hakkı karşılığı) olarak açık ihaleye çıkıldığı ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 51/g maddesine göre pazarlık edilerek ihale edildiği ifade edilen açıklamada, firmalar için ihaleye katılmakta herhangi bir kısıtlama konmadığı, istekli firmaların öneri projeleri ile katılabilecekleribu ihalede idarenin öneri projeleri uygun görmesi şartı arandığı anlatıldı. Açıklamada daha sonra şöyle denildi: "25 Temmuz 2006'da Basın İlan Kurumunca, İstanbul gazetesi ve Resmi gazete yanı sıra ilan edilen ihale, ayrıca belediye WEB sitesinde, belediye ilan panosunda duyurulmuştur. Müracaat tarihi 22 Ağustos 2006 olan ihale, 29 Ağustos 2006 tarihinde Belediye Encümeni huzurunda yapılmış ve yeterli firmaların teklifi alınmıştır. Çobançeşme fidanlığı için iki firma müracaat etmiş, katılan firmalardan biri, eksik evrakı dolayısıyla ve öneri projesi uygun görülmemesi nedeniyle yeterlik alamamıştır. Kuşdili Çayırı için üç firma müracaat etmiş, iki firma öneri projeleri uygun görülmediğinden yeterlik alamamıştır. Her iki ihalede de yeterlik için rutin şartlar konmuş ve ilaveten, istekli firmaların öneri proje veya projelerinin idarece uygun görülmesi şartı aranmıştır.
İSTANBUL'A KATKI Çok büyük ve köklü sermaye gruplarının dahi, özgün nitelikteki bir yatırıma girerken onca firmaları bulunmasına rağmen o işe özgü yeni firmalar kurarak katıldıkları kaydedilen açıklamada, şöyle denildi: "Her iki işte de ciddi bir yatırım tutarı söz konusu olup Kuşdili Çayırı için başlangıçta 30 yılda brüt cironun yüzde 1'i olan belediye payı, yapılan pazarlık sonucu, ilk on yıl için yüzde 3, sonraki 20 yıl için yüzde 17 olarak belirlenmiştir. Çobançeşme Fidanlığı için bu oranlar ilk 3 yıl için brüt cironun yüzde 2'si, sonraki yedi yıl için ise yüzde 7 olarak belirlenmiştir. İhaleyi kazanan firma Kuşdili Çayırı için teklif projeye göre yaklaşık 75 milyon YTL, Çobançeşme Fidanlığı için ise 45 milyon YTL tutarında bir yatırım yapacaktır."