Lübnanlı "arazi kirası" istedi
Türk askerinin yerleşeceği bölgeyi tespit için Lübnan'a giden Türk Silahlı Kuvvetleri ve Dışişleri Bakanlığı'ndan oluşan heyet, trajikomik bir sorunla karşılaştı. Özel arazilerin sahipleri, kendilerini korumak için Lübnan'a giden BM gücünden, konuşlandıkları arazileri için "kira" istedi. Kira bedelinin ödenmemesi halinde, özel arazilerine askerin yerleşmesine izin vermeyeceklerini bildirdi. Bu durum, iki gün önce Lübnan'da incelemelerini tamamlayıp dönen Türk heyetinin raporuna da yansıdı. Konuyla ilgili yetkilinin aktardığına göre, Lübnan'daki özel arazi sahiplerinin "kira talebinin" geçmişe dayanan öyküsü var. BM Barış Gücü ( UNIFIL-I ) ilk kez gittiğinde, Lübnan hükümeti, yabancı askerlerin konuşlanacağı arazileri sahiplerinden kiraladı. Ancak, özel arazilerin kiraları, söz verilmesine rağmen bir türlü ödenmedi. Bazı arazi sahipleri Lübnan hükümetine başvurup, askerlerinin "özel arazilerini terk etmesini" talep etti. Lübnan hükümeti orta yol bulmaya çalışsa da sorun giderilemedi.
Kirala da gel İsrail'in saldırısı üzerine BM UNIFILII'nin oluşturulmasına ve asker sayısının 15 bine çıkarılmasına karar verince, özel arazilerin kira sorunu tekrar baş gösterdi. İlk şoku yiyen de INIFIL-II'ye katkı sağlamak üzere bir süre önce Lübnan'a giden İspanyol askerler oldu. İspanyol askerlerin konuşlanacağı arazinin sahipleri, kira bedeli ödenmeden topraklarına askerleri sokmayacağını söyledi. Arazi sahipleri ikna edilemeyince, İspanyol askeri geceyi sahilde geçirmek zorunda kaldı. Lübnan hükümeti ve BM yetkililerinin devreye girmesiyle arazi sahipleri ikna edildi ve İspanyol askerler sahilden konuşlanacakları araziye taşınabildi. Türk heyeti de raporunda, Lübnan'a gidecek Türk Silahlı Kuvvetleri'nin de benzer bir durumla karşılaşma ihtimalinin yüksek olduğunu kayda geçirdi. Türk heyeti, Lübnan'a gidecek asker konusunu ele almak üzere bugün New York'a hareket edecek. BM yetkilileriyle yarın buluşacak heyet, Türk askerinin konuşlanacağı bölge ve görev alanı ile ilgili mutabakat zaptını ( Memorandum Of Understanding ) imzalayacak, ulusal çekincelerini ( caveat ) kayda geçirecek. Konuyla ilgili yetkili, Lübnanlıların istediği arazi kira bedellerinin kimin tarafından ödeneceği soruma şu yanıtı verdi: "Askerin maaşı gibi, kira bedelini de BM ödeyecek. Ama baştan sorunun çözülmesi gerekir, İspanyolların karşılaştığı durumla yüz yüze kalmamalıyız."
Üç ayrı görev Türkiye Lübnan'da, deniz ile istihkam ve kuvvet koruma gücünün yanı sıra iki ayrı yardım faaliyetinde daha bulunacak. Bunların ilkini Kızılay gerçekleştirecek. Ghanduriye kasabasının yakınındaki Froun ve Angurya köylerinde "Türk kasabası" kuracak. Türkiye Kızılay Derneği Genel Müdürü Ömer Taşlı, geçen hafta bu iki köyde incelemede bulunduğunu belirterek şunları söyledi: "Lübnan'daki köyler Türkiye'de 400-500 bin YTL'ye satılan villalardan oluşuyor. Lübnanlı 150 metrekareden aşağı dubleks de istemiyor. Biz evleri 200-250 bin YTL'ye mal ederiz, toplamı 4-5 milyon dolar tutar." Türkiye'nin bir diğer yardımı ise Dışişleri ve TİKA aracılığıyla yapılacak. Türkiye Stockholm'deki toplantıda 10 milyon dolarlık taahhütte bulunmuştu. TİKA'nın bu miktar çerçevesinde proje geliştirmesi ve ihaleye çıkması öngörülüyor. Üçüncü destek ise Türk askeri istihkam birliğinin, köprü ve bazı yolları onarması şeklinde olacak. Askerin ancak gelecek ayın ortasında Lübnan'a gitmesi öngörülüyor. Tabii sorunlar çözülürse...
|