| |
|
|
Çin'de Atatürk paneli
Şanghay'a indiğimiz gün bir "randevu talebiyle" karşılaştık: -Prof. Dr. Huang Wei-min sizinle görüşmek istiyor. "Şanghay Üniversitesi'nden mi" diye sorduk. "Hayır" dediler: -Shanxi Eyaleti'nin başkenti Xian'daki Kuzeybatı Üniversitesi'nden. Xian kenti, Şanghay'a 1.400 kilometre uzaklıkta. Çin'de "13 hanedanlığa başkentlik yapmış" bir kent. Hani, yerin altından "2.200 yıl öncesinden kalma asker heykelleri" çıkarılıyor ya... İşte o kent. Şu ana kadar 6 bin heykel çıkarıldı. Kazı sürüyor. "4 bin heykel daha çıkarılması" bekleniyor. Çinliler'e göre "İpek yolu Xian kentinde başlar." İstanbul'da biter. Kuzeybatı Üniversitesi Çin'in "önde gelen üniversitelerinden." Bizimle görüşmek isteyen Prof. Huang Wei-min de bu üniversitede "Uluslararası İlişkiler" hocası. Üniversitede bir de "Uluslararası Sorunlar Araştırma Merkezi" var. Prof. Weimin o merkezin de "başında." "Memnuniyetle görüşürüz" dedik. Prof. Huang Wei-min "1.400 kilometre yoldan" bizimle görüşme için Şanghay'a geldi. "Size son kitabımı getirdim" dedi. Çince kitabın adı: "İstanbul." 250 sayfa. Temmuz-2006'da yayınlanmış. Profesörün yine Çince yazılmış "3 kitabı daha" var: Osmanlı İmparatorluğu (2000), Türkiye Tarihi (2002) ve Türkler (2004).
Prof. Huang Wei-min, "Türkiye uzmanı bir bilim adamı." Türkiye'ye gelmiş. Ankara'da 1 yıldan fazla kalmış. Bilimsel çalışmalar yapmış. Bize bir "davette" bulundu: -Biz Çinliler 0'la ve 5'le biten yıllara çok önem veririz. Bu yıl Atatürk'ün doğumunun 125'inci yıldönümü. 10 Kasım'da üniversitede bir panel düzenliyoruz. Sizin de gelip, konuşmanızı istiyoruz. Atatürk'ün doğumunun 125'inci yıldönümü, Çin'in en büyük üniversitelerinden biri tarafından kutlanıyor. Prof. Huang Weimin ile görüşmemizde, TÜTAV (Türk Tanıtma Vakfı) Başkanı Kemal Baytaş da vardı. Baytaş bize "daveti kabul et" dedi ve sonra Çinli profesöre döndü: -Ben de sizi Türkiye'ye davet ediyorum... Huang Wei-min teşekkür etti: -Bursa, İznik ve Kayseri'de, Osmanlı ve Selçuklu uygarlıkları üzerinde araştırma yaptım. Ankara'da, Atatürk konusunda daha derin çalışmam lazım. Memnuniyetle gelirim.
Şanghay'da bir Çinli bilim adamından Atatürk'ü dinledik: -Atatürk dünyada prestiji çok yüksek bir devlet adamıdır... Donat, Prof. Huang Weimin ve Baytaş birlikte yemek yedi.
|