|
|
Hangi yaşta ne yemeli?
20'li yaşlardaki kadınlar Ispanak ve bol lifli sebze tüketmeliler. Tam tahıllı ekmek ve turunçgiller de bol miktarda yenmeli. Hamile olan genç kadınlar bebeğin gelişimi için yüksek miktarda folik asit tüketmeli. Taze yeşil sebzeler, yağsız et ve ciğer de bu yaş grubu kadınların beslenme programlarında ilk sıralarda olmalı. Pizza ve domatesli makarna gibi pişmiş domates içeren gıdalar tüketilmeli; bu tür gıdalar kadınlarda göğüs kanseri, erkekler de ise prostat kanseri riskini azaltır.
20'li yaşlardaki erkekler Pişmiş domates içeren gıdalar, prostat kanseri riskini yüzde 35 azaltır. Nar da pişmiş domatesle aynı etkiyi gösterir.
30'lu yaşlarda beslenme Aile ve iş hayatıyla mücadele veren orta yaş grubu kadın ve erkekler, bol enerji veren ekmek, makarna, pilav ve kus kus gibi karbonhidratlı gıdaları tüketmeli. Kolesterolü düşürmesi açısından badem de birebir.
40'lı yaşlarda beslenme Kadınlar da erkekler de süt, çikolata, yeşil lifli sebzeler, tofu ve badem tüketmeli. Özellikle süt, bu yaşlarda vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyum için zengin bir kaynak. Bu yaşlarda ortaya çıkan göz rahatsızlıklarına karşı yaban mersini çok faydalı. Görme kaybı, katarakt gibi rahatsızlıkların riskini azaltır, gözdeki kılcal damarların sağlıklı kalmasını sağlar.
55 yaş üstünde beslenme Ispanak, brokoli, portakal, şeftali ve kivi bu yaş grubundaki kadınlar ve erkekler için en gerekli gıdaların başında gelir. Bu gıdalar, yaşa bağlı bir göz hastalığı olan maküla bozulmasına karşı hayli faydalı. Mide kanserine karşı iyi gelen elma ve soğan bolca tüketilmeli. Zihnin kuvvetlendirilmesi için beslenme programında B vitaminine bolca yer verilmeli.
|