|
|
|
|
|
Tayland'da darbe
Tayland, dün akşam yine darbeye sahne oldu. Başbakan Thaksin Shinawatra BM genel kurulu için New York'tayken ordu yönetime el
koydu.
Tayland'da darbeyle iktidarı ele geçiren ordu, siyasi toplantıları yasakladı.Darbe sözcüsü, televizyondan yayımlanan açıklamasında, ordunun, beşten fazla kişinin siyasi amaçlı olarak bir araya gelmesini yasakladığını belirtti.
Sözcü, ordunun ayrıca anayasada reform çabalarını izlemek üzere öğrencileri davet edeceğini söyledi.
"Özgür ve adil" seçimlerin de yapılacağını belirten sözcü, ancak seçim tarihini açıklamadı.
Ordunun, yanlış bilgilendirmeyi engellemek için ulusal ve uluslararası medyaya kısıtlama getirdiği de kaydedildi.
Bu
arada yurt dışında bulunan Başbakan Thaksin Şinavatra'nın yakın çevresinin başkent Bangkok'ta gözaltına alındığı bildirildi.Gözaltına alınanlar arasında Şinavatra'nın yardımcısı Çidçai Vanasatidya ile başdanışmanı Prommin Lertsuridej'in de bulunduğu belirtildi.
ÜLKEDE DURUM SAKİN
Tayland'da dün gece düzenlenen kansız askeri darbenin ardından, ülkenin sakin olduğu ve herhangi bir olay meydana gelmediği belirtiliyor.
Taylandlılar, bugün tankların kamu binalarını kuşattığı, sokaklarda askerlerin devriye gezdiği olağanüstü bir güne gözlerini açtı. Kraliyet rengi sarı kurdelelerle süslü yaklaşık 20 tankın, bugün Kraliyet Sarayı, Kraliyet Meydanı, karargah ile başbakanlık önünde güvenlik çemberi oluşturduğu görüldü.
Yeni askeri yönetim, darbeyle birlikte sıkıyönetim ilan etmiş ve Tayland Kralına bağlı geçici bir yönetim oluşturulduğunu açıklamıştı. Televizyon ve radyo binalarını ele geçiren darbe yönetimi, bugün için okulların, bankaların, borsa ve tüm kamu kuruluşlarının kapalı olması talimatını vermişti.
10 milyon nüfuslu Bangkok'da dün gecenin endişe ve belirsizlik içinde geçmesinin ardından, bugün her yerin tatil olmasıyla halk sokaklara çıkmaya başladı.
Başkentin dış kesimlerindeki Nonthaburi'den olup bitenleri yakından görmek için kent merkezine gelen 51 yaşındaki esnaf Reungchai Chanarong, plastik çantasındaki "Darbe" manşetiyle çıkan dört gazeteyi göstererek, "Durumu yakından izlemek istiyorum. Ülke zor durumda. Ordu darbesini bitirdikten sonra durumun daha iyi olacağını sanıyorum, zira ülkenin buna gereksinimi vardı" diyor.
Anayasal monarşiye sahip Tayland'ın kuzey ve kuzeydoğusundaki kırsal kesimin devrik Başbakan Thaksin Shinawatra'yı desteklediği, başkent Bangkok ile ülkenin güneyinin çoğunluğunun Başbakan'a karşı olduğu belirtiliyor.
Bangkok'da askerlere destek verenler arasında bulunan ve elinde meyve sepeti ve enerji içecekleriyle yaklaşan bir kadın, "Askerlerin böylesine zor şartlar altında çalışmak zorunda kaldığını düşününce üzülüyorum, çok yoruluyorlar" diyor.
1932'den bu yana 18 darbe yaşayan Taylandlıların bir kısmı ise darbenin genel ekonomiye olumsuz etkisini düşünerek, gelecek için kaygılanıyor.
52 yaşındaki bayan aşçı Wararat Nithithimaneerat, evinin önünden tankların geçtiğini görünce şaşkınlığa düştüğünü ve bir şeyler olacağın anladığını belirterek, "Ama bu ilk defa olmuyor, daha önce de darbe görmüştüm" diye konuşuyor.
Tayland mutfağı konusunda uzman kadın aşçı, "Darbe benim gibi çalışan insanlar için iyi değil. Bu yaşamımızı ve ekonomiyi etkileyecek" diye endişesini dile getiriyor.
SİNGAPUR-JAPONYA
Singapur, darbeden endişe duyduğunu bildirerek taraflara "olumlu bir netice" yönünde çalışma çağrısında bulundu. Singapur Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Tayland'ın bölgede önemli bir ülke olduğu, sürecek belirsizliklerin Tayland için olduğu kadar tüm bölge için gerileme olacağı belirtildi.
Bakanlık başka bir açıklamayla da Tayland'daki vatandaşlarına, güvenliklerini sağlamak için gerekli önlemleri almaları çağrısında bulundu. Açıklamada, Singapurlulara, belirsizlik döneminde, haberleri yakından izlemeleri ve güvenli yerlerde kalmaları tavsiye edildi.
Japonya da Tayland'daki darbeden ciddi endişe duyduğunu bildirerek demokrasinin derhal tesisi çağırısını yaptı.
Japonya Dışişleri Bakanı Taro Aso, darbeden derin üzüntü duyduğunu söyleyerek durumun en kısa zamanda normale döneceğini umduklarını belirtti.
Japonya Dışişleri Bakanlığı da Tayland'daki vatandaşlarına dikkatli olmaları uyarısında bulundu.
Tayland'da darbe yaparak Thaksin Shinawatra yönetimine son veren askeri yönetimin lideri Tayland Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Sondhi Boonyaratkalin, Tayland toplumundaki ciddi ihtilafları sona erdirmek için askeri darbe yapmanın gerekli olduğunu söyledi.
Sondhi, televizyonda ilk kez halka hitaben yaptığı kısa açıklamada, askeri darbeyi yapanların iktidarı ellerinde tutmak gibi bir niyetinin olmadığını belirterek Taylandlılara sakin olmaları ve kendilerine destek vermeleri çağrısında bulundu.
Tayland kral ve kraliçesinin bir portresi önünde, yanına kuvvet komutanları ve polis gücü başkanını alarak konuşan Sondhi, Thaksin'in izlediği politikaların, ''iyileşmesi gereken ciddi çatlaklar yarattığını'' öne sürdü.
Tayland'da askeri darbe yaparak iş başına gelen askeri liderlerin, 4 bölge ordu komutanını yerel yönetimlerin başına atadıkları bildirildi.
Kendilerini ''Yönetim Reformu Konseyi'' olarak adlandıran darbe yönetimince televizyondan ilan edilen atama kararında, söz konusu komutanlara direnenlerin şiddetle cezalandırılacağı belirtildi.
Açıklamada ayrıca, kent valileri ve hükümete bağlı diğer kurumların başkanlarıyla üniversite rektörlerinin atanan komutanlara rapor vermeleri emredildi.
(AJANSLAR)
|