İşte önerilen üç yer
Lübnan'a insani yardım faaliyetlerini korumak amacıyla gidecek Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yerleşimi için Kızılay'ın önerdiği üç yerin adı belli oldu. Lübnan'da 5 Eylül'den bu yana incelemelerde bulunan Kızılay ekipleri, önceki gün Dışişleri ve Genelkurmay'a da iletilen raporlarında "Türk kasabası oluşturmak" amacıyla insani yardım götürmek için inceleme yaptığı yerler hakkında bilgi aktardı. Kızılay raporunda incelemede bulunulan yerlerin isimleri şöyle sıralandı: "Bent Jbail Kasabası, Ghandourriye ve Forin köyleri..." Kızılay Lübnan Değerlendirme Raporu'nun giriş bölümünde, rapor hazırlanırken hangi kıstaslara göre hareket edildiği hakkında şu bilgi verildi: "Lübnan kamu kurumu görevlileri, sivil toplum örgütleri ve uluslararası kurumların temsilcileriyle yapılan görüşmeler ve toplantılar, yaşam alanlarında barınmaya devam eden insanlarla kurulan ilişkilerden elde edilen bilgi ve gözlemler çerçevesinde hazırlanmıştır..." Kızılay Raporu'nda, incelemede bulunulan kasaba ve köyler hakkında detaylı bilgiler aktarılırken, sokakta patlamamış vaziyette duran bombalardan, tahrip olmuş binalara kadar birçok fotoğrafa da yer verildi. Lübnan'da yer alan 18 dini etnik grubun isimleri ve bunların hangi bölgelerde yaşadıkları da bir harita üzerinde değişik renkler ve şekillerle gösterildi. Rapora eklenen bilgi notunda da, İsrail saldırısı sonucu 1187 kişinin öldüğü, 974 bin 184 kişinin evini terk ettiği, 15 bin ev ve 77 köprünün yıkıldığı, 255 bin 794 kişinin de sığınmacı durumda olduğu da kayda geçirildi.
Yerleşim yerlerinin durumu Türkiye'nin insani yardımda bulunması için önerilen yerleşim yerleri hakkında raporda detaylı bilgiler aktarıldı. Raporda, Bent Jbail kasabasının İsrail sınırına 3-4 kilometre uzaklıkta olduğu belirtilerek, "Kasabanın yüzde 85'i tamamen yıkılmıştır" denildi. Bölgedeki köy ve kasabalara hizmet veren tek hastanenin Bent Jbail hastanesinin tamamen tahrip edilmiş halde bulunduğu aktarıldı. Hastanenin acilen, yoğun bakım üniteleri ile, travma ve ortopedi ile röntgen, MR, EKG, hasta başı monitörü, bilgisayarlı tomografi cihazlarına ihtiyaç duyduğu vurgu- landı. Ancak dün konuştuğumuz Kızılay yetkilileri bu kasabayı çok fazla tercih etmediklerini söyledi.
Oyuncak şeklinde bomba Raporda Bent Jbail sokaklarında patlamamış vaziyette duran bombaların fotoğraflarına yer verilirken, şu ilginç ibare dikkat çekti: "Oyuncak şeklinde misket bombaları da bulunmaktadır." İsrail sınırına 18 kilometre uzaklıkta oldu- ğu belirtilen Ghandouriyye Köyü'nün durumu da şöyle anlatıldı: "170 haneli bir köydür, ancak savaştan sonra 60 ev, 1 sağlık ocağı, 1 okul, 1 ibadethane, işyerlerinin tamamı yıkılmış, altyapı, yollar, elektrik-su tesisatları ile 110 ev büyük ölçüde hasar görmüştür." Forin köyünün İsrail sınırına 20 kilometre uzakta olduğu belirtilerek, köyde bulunan 40 evle okul, ibadethane ve işyerlerinin tamamen yıkıldığı bilgisi aktarıldı. Forin köyünün bombalar ve mermilerle yıkılmış binalarının fotoğrafları da yer aldı.
Kaygımız misketler Türkiye Kızılay Derneği Başkanı Tekin Küçükali, dünkü sohbetimizde bir haftadır bölgede bulunan heyetlerinin hazırladığı Raporu Başbakanlık, Dışişleri ve Genelkurmay'a da ilettiklerini söyledi. "Tüm kurumlarımızın ortak düşüncesi orada kalıcı bir eser bırakmak, Türk kasabasını yaratmak" diyen Küçü- kali, şöyle devam etti: "Biz İsrail sınırından biraz uzakta, denize ve Beyrut'a daha yakın bir bölgeyi tercih ediyoruz. Çünkü diğer bölgelerde en büyük sıkıntı, hala patlamamış durumda olan misket bombaları." Küçükali, Lübnan yetkililerinin prefabrik ev tercih etmediğini de belirterek, "Oranın mimari yapısına da uygun kalıcı konut yapacağız" dedi. Küçükali, Ankara Mamak'taki 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Tahir Bekiroğlu başkanlığında 7 kişilik heyetin, incelemelerde bulunmak üzere bugün Lübnan'a gideceğini de belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Onların da incelemesi sonucu yer kesinleşecek..."
|