Eczanede reçeteli ilacımı vermediler
* Eczanede doktorun kendi yazdığı ilacı vermediler. Gerekçe olarak da 'reçetede yanlışlık varmış' dediler. Doktor ne yazacağını bilmiyor mu? Ben hasta olarak reçetede hata olduğunu nasıl bilebilirim? Hem tedavim gecikti, hem de bir günüm daha hastanede geçecek! Türkiye'de akılcı ilaç kullanım ilkelerinin hayata geçirilemediği, bu durumun gereksiz ve yanlış ilaç tüketimini artırdığı bilinmektedir. Bundan dolayı; son yıllarda ülkemizde ilaç politikalarında önemli dalgalanmalar, değişimler gözleniyor. Maliye Bakanlığı, Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı gibi sosyal güvenlik kurumları, ilaç giderlerini azaltmak için önlemler almaya, çözümler geliştirmeye çalışıyorlar. Bu bağlamda, son birkaç yıldır farklı uygulamalar deneniyor. Maliye Bakanlığı'nın ilaçla ilgili ödeme koşullarını düzenleyen tebliğinde, hangi ilacın hangi hastaya, hangi doktor tarafından, nasıl reçete edilebileceğine dair koşullar o denli değişken ve karışık ki; mevcut uygulamaları ne hekimler ne de eczacılar tam olarak takip edebiliyor.
DOKTOR HATA YAPABİLİR Ayrıca, poliklinikte çok sayıda hastaya bakan hekim, iş yoğunluğundan ve yorgunluktan bazen unutabiliyor, karıştırabiliyor. Örneğin, doktorun reçete ettiği doz, maksimum dozu aşabiliyor; farklı branştan bir uzmanın reçetelemesi gereken ilacı yazabiliyor, raporla verilebilen bir ilacı, rapor düzenlemeksizin reçete edebiliyor ya da hastanın teşhisiyle uyumlu olmayan bir ilaç reçetede yer alıyor. Buna bağlı olarak da, eczacı, reçetedeki ilacı resmi hastaya veremiyor. Bazen hasta ya da hasta yakınları durumu anlayamıyor veya anlamak istemiyor. Tatsız tartışmalar yaşanıyor. SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve Yeşil Kartlı hastaların reçetesine, en fazla dört kalem ve yedi günlük dozu aşmayacak miktarda ilaç yazılabiliyor. Ancak, antibiyotiklerin 10 günlük tedavi olarak reçetede belirtildiğinde dozları karşılanabiliyor. Devamlı kullanılması gereken ilaçlar için ilgili uzman hekim tarafından rapor düzenlendiğinde bu sınırlamalar kalkıyor ve üç aylık ilaç dozları reçete edilebiliyor.
SİGORTA ÖDEMEYEBİLİR Doktor tarafından yazılan her ilacı, sigortanız ödemeyebilir. Bazı ilaçlar, özel rapor ve/veya tetkik raporu olmaksızın ödenmez. Bazı ilaçların ödenmesi için belirli uzmanlarca reçete edilme koşulu aranır. Kamuya ait sosyal güvenlik kurumlarında eşdeğer ucuz ilaç uygulaması söz konusu. Yani size yazılan ilacın gerek içerik ve gerekse doz ve form olarak aynısını içeren bir başka firmanın ilacı daha ucuz ise devlet ucuz olanı ödüyor. Bu nedenle eczanede, size reçetedeki ilaçtan farklı bir ilaç verilebilir. Aradaki farkı ödemeyi kabul ederseniz, hekimin tercih ettiğine sahip olabilirsiniz. Eczanelerde, bazen eşdeğer ucuz ilaç uygulamasına tabi olmamakla beraber, reçete edilenden farklı ilaç verildiği görülmektedir. Buna asla razı olmayın. İlaçlarınız hazırlandıktan sonra bilgisayara girilerek, sağlık sigortanızın size özel sayfasına işlenir. Eğer önceden reçete ettirdiğiniz ilacın dozları bitmemiş ise yeni reçete ettirdiğiniz ilaç, kurumunuzca reddedebilir. İlaçlarla reçetenize yazılan teşhis arasında uyumsuzluk varsa, bazı ilaçlar için gerekli olan özel raporunuz yoksa ve doktorunuzun yazdığı ilaç sayısı ve dozu yukarıda belirtilen sınırlamaları aşıyorsa; kurumunuz reçetenizi kabul etmeyebilir. Eğer eczacı ilacınızı vermiyorsa, öncelikle sebebini öğrenip, hekiminizle konuyu görüşmenizi öneririm.
Prof. Dr. Tevfik Özlü
|