|
|
Amniyosentez tıbbı 2'ye böldü?
Doğacak bebekteki anomali riskini gösteren ancak düşük riskini de artıran amniyosentez tıp dünyasını ikiye böldü. Bazı doktorlar 2'li ve 3'lü testlerin yeterli olduğunu savunuyor. Bazıları ise 'mutlaka yapılmalı' diyor. Son karar ise anne adaylarına kalıyor.
Anne olmak kolay değil. Dokuz aylık süreçte anne adaylarının bir sürü test yaptırması, birçok kontrollerden geçmesi gerekiyor. Bu testler arasında anne adaylarını en çok düşündüren ise amniyosentez (AS). Başta Down sendromu olmak üzere birçok kromozom bozukluğunun tespitinde ailelere ışık olan AS, hijyen koşullarından uzak ve ehil olmayan kişilerce yapıldığında birçok riski beraberinde getiriyor. Anne karnındaki bebeğin etrafını saran sıvıdan uzun bir iğneyle örnek alma işlemi olan AS, düşük tehlikesi yaratabiliyor.
ÇELİŞKİ YAŞANIYOR Kadınlar, 3'lü testin sonuçlarının çoğu hekim tarafından dikkate değer görülmemesi nedeniyle, 2'li testin hemen ardından AS'yi tercih ediyor. Anne adaylarının en çok şikayetçi oldukları konu ise hekimin son kararı kendilerine bırakması ve bu yüzden ikilem yaşamaları... Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kağan Kocatepe, birçok anne adayının gereksiz yere AS yaptırmak istemesini eleştiriyor. Anne adaylarında 'AS yaptıralım, içimiz rahat olsun' görüşünün hakim olduğuna dikkat çeken Kocatepe, kadınları uyarıyor: "AS yanlızca kromozomlara ait bozuklukları (en sık görüleni Down sendromu) gösterebilir. Bebeğe ait kalp, böbrek, beyin kusurları, parmak sorunları, dudak- damak yarıkları gibi sorunların belirlenmesi için en önemli inceleme AS değil, 22. hafta civarında yapılan detaylı bir ultrason incelemesidir. 2'li tarama testi normal çıkan ve 22. hafta yapılan ultrason incelemesinde de herhangi bir aksilik yaşanmayan kişilerin, amniyosenteze ihtiyaçları yoktur."
SEVDİCAN GÜNEŞ
|