Yıkılan Beyrut'a yardım tarifesi Hizbullah: 12 bin $ Lübnan: 30 bin $
İsrail saldırısının ardından Lübnan'da evler yıkılanlara Lübnan hükümeti ve Hizbullah yardım için adeta yarışıyor. Hizbullah her eve 12 bin dolar verirken, Lübnan hükümeti 30 bin dolar ödüyor.
Lübnan'daİsrail bombardımanı sonucu evlerine kaybetmiş olanlara yapılan yardımlar aynı zamanda siyasi rekabete dönmüş durumda. Hizbullah bir yıllık kira karşılığı 12 bin dolar veriyor. Lübnan Başbakanı Fouad Siniora'ya bağlı hükümet ise tek seferliğine 30 bin dolar ödüyor. Ancak, Hizbullah'dan yardım alanlara ödeme yapılmıyor. Dağıtılan paralar ve ülkeye istikrar geleceği beklentisi emlak piyasasında spekülasyonlara neden oluyor. Fiyatların beklentinin aksine düşmemesinden işadamları kadar Saad Hariri de şikayet ediyor. Hariri, "Güneyden gelen bir heyet bana kiraların artışa geçtiğinden dert yandı" diyor. Tüccarlığıyla tanınan Lübnanlılar için ablukanın kaldırılması yıkılan binaların tekrar inşası kadar önem kazanmış durumda. Ticaret hayatının normale dönmesi için açık olan Suriye sınırı yeterli görülmüyor. İsrail'in ikna edilerek Mersin-Beyrut arasında feribot seferi konulması için girişimlerde bulunulduğu konuşuluyor. DEİK heyetinin temaslarında da konu gündeme geliyor.
İSRAİL
ÇEKEMEDİ Lübnan'da bakanlar ve ekonomik aktörler sürekli ablukanın kaldırılması üzerinde duruyor. Suikasta kurban giden Lübnan Başbakanı, Türk Telekom'un sahibi Saudi Oger'in ortağı ve Future Tide (Gelecek Dalga) Hareketi'nin Lideri Saad Hariri'nin Türk -Lübnan İş Konseyi ile yaptığı görüşmede de abluka ele alındı. Hariri, "Ablukanın Lübnan'a silah sokmakla bir ilgisi yok. Tamamen siyasi" dedi. Başbakan Recep Tayip Erdoğan'la yaptığı görüşmelerde ülkesine verilen destekten dolayı mutlu olduğunu söyleyen Hariri, "Türkiye bu ablukayı kaldırmak için çalışıyor. Abluka kalktığına İsrail saldırısından önceki konumumuza dönebiliriz" diye konuştu. İsrail'e karşı Hizbullah'ın ortaya koyduğu direnişin insanları birleştirdiğini söyleyen Hariri, "İsrail, ilk defa Lübnan'a bir müdahalesinde ülkedeki partilerden birini yanına çekmeyi başaramadı. Bu çok önemli" dedi. Hizbullah ile temas kurmakta sakınca görmediğini belirten Hariri, yinede eleştirileri olduğunu gizlemedi. Hizbullah'ın sadece kendi kitlesine hitap etmesini doğru bulmadığını kaydeden Hariri, bütün Lübnanlılara hitap etmesini arzuladığını söyledi. İngilizce televizyon yayını anlamına gelen broadcast kelimesiyle örnek veren Hariri, Broadcast (Broad=Geniş) değil Narrowcast (Narrow=Dar) yapıyorlar" dedi.