Üretici 4.5-5 YTL arasında fiyat beklerken Tarım Bakanlığı'nın önerisi 4.1 - 4.2 YTL arasında. Bulunan dış krediyle 15 gün içinde ödeme planlandı. Tarım Bakanı Eker, çalışmayı onay için Erdoğan'a sundu.
Kradenizli üreticilerin fındık fiyatlarındaki gergin bekleyişi sona eriyor. Fiskobirlik yönetimine güven duymayan ve fındık alımı için Toprak Mahsulleri Ofisi'ni (TMO) görevlendiren hükümet, hazırlıklarını tamamladı.
AÇIKLAMA BUGÜN YARIN Üretici 4.5-5 YTL arasında fiyat beklerken, Tarım Bakanlığı'nın çalışmalarında 4.1-4.2 YTL üzerinde yoğunlaşıldı. Tarım Bakanı Mehdi Eker, "Fındık fiyatlarını bugün yarın açıklarız. Üreticiyi mağdur etmeyeceğiz" dedi. Fiskobirlik depolarının kiralanması konusundaki görüşmelerin olumlu sonuçlanmadığını, son bir aydır en kötü ihtimali dikkate alarak çalışma yaptıklarını belirten Tarım Bakanı Eker, şu bilgiyi verdi:
60
NOKTADA ALIM "Gerek özel sektörden gerekse kamu kuruluşlarının imkanlarından yararlanarak 100 bin ton kapasiteli depo kiraladık. 185 fındık eksperini eğittik. Batı Karadeniz'den Doğu Karadeniz'e yaklaşık 60 noktada alım yapabilecek durumdayız. TMO piyasaya gireceği için doğal olarak fiyat açıklayacağız. Bölgenin gerçeklerine, ürünün maliyetine, rekolteye göre bir fiyat belirleyeceğiz. Ödemeler için TMO dış kredi kullanacak. Bu yıl hububat alımında, hazine garantisi olmaksızın 400 milyon dolar uygun koşullu kredi bulmuştuk. TMO'nun kredibilitesi yüksek. Fındık alımı için de dış kaynak yaratıldı. Ürün alımına kota getirmeyeceğiz. Bunun psikolojik etkisi olumsuz oluyor. Üreticiye, ürününü teslim ettikten sonra 15 gün içinde ödeme yapmayı planlıyoruz."
ERDOĞAN'A BİLGİ VERİLDİ TBMM KİT Komisyonu Başkanı ve Giresun Milletvekili Nurettin Canikli ise "Üretici fındığını henüz piyasaya sürmedi. Emanete verdi. 4.1-4.2 YTL civarında tatmin edici. Çünkü bu yıl rekolte de fazla. Dolar bazında bakıldığında 3 dolarlık fiyat fena değil" dedi. Öte yandan Tarım Bakanı Eker, fındıkla ilgili son çalışmayı dün gece onay için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sundu.